Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nagy-Britannia nagy hatótávolságú cirkálórakétákat szállít Ukrajnának


Tűzoltók dolgoznak egy orosz légicsapásban megsemmisült lakóház helyén a Zaporizzsja terület egyik falujában 2023. május 11-én
Tűzoltók dolgoznak egy orosz légicsapásban megsemmisült lakóház helyén a Zaporizzsja terület egyik falujában 2023. május 11-én

Nagy-Britannia csütörtökön közölte, hogy megkezdte a Storm Shadow nagy hatótávolságú cirkálórakéták szállítását Ukrajnának. Ezek lehetővé teszik, hogy az ukrán erők mélyen a frontvonalak mögött is eltalálják az orosz csapatokat és tábori raktárakat.

Ukrajna hónapok óta kér nagy hatótávolságú rakétákat, de Nagy-Britannia és más szövetségesei, például az Egyesült Államok támogatása korábban a rövidebb hatótávolságú fegyverekre korlátozódott.

„Egyszerűen nem fogjuk tétlenül nézni, ahogy Oroszország civileket gyilkol – mondta Ben Wallace védelmi miniszter a parlamentben. – Oroszországnak rá kell jönnie, hogy csakis az ő tettei vezettek ahhoz, hogy Ukrajna ilyen rendszereket kap.”

Wallace közölte, hogy Nagy-Britannia úgy szállítja a fegyvereket Ukrajnának, hogy szuverén ukrán területen belül használhassák, ami arra utal, hogy Kijev biztosítékot adott arra vonatkozóan, hogy nem használja őket oroszországi célpontok ellen.

A rakéták „most az országba tartanak vagy már ott is vannak” – mondta.

A Kreml korábban azt közölte, hogy ha Nagy-Britannia leszállítaná ezeket a rakétákat, az „megfelelő választ követelne a hadseregünktől”.

Nagy-Britannia és más nyugati országok idén növelték katonai segélyeiket Ukrajnának. Wallace és James Cleverly külügyminiszter az elmúlt hetekben az Egyesült Államokban tárgyalt Ukrajna támogatásáról.

Kijev a várakozások szerint hamarosan ellentámadásba lendül, miután fegyveres erői hat hónapja védekezésben vannak. Oroszország hatalmas téli offenzívát hajtott végre, de nem tudott jelentős területeket elfoglalni.

Ehhez kapcsolódóan:Zelenszkij: Az ukrán ellentámadáshoz több idő kell, most túl nagyok lennének a veszteségek

Harckocsik és pilótaképzés

Az Egyesült Államok után Nagy-Britannia szállította a második legnagyobb katonai segélyt Ukrajnának, tavaly 2,3 milliárd font (2,65 milliárd euró) értékű támogatást nyújtott.

Bár ez jóval elmarad attól, amit az Egyesült Államok biztosított, Nagy-Britannia volt az első ország, amely kifinomultabb fegyvereket szállított Ukrajnának.

Nagy-Britannia küldte az első, vállról indítható lég- és páncéltörő fegyvereket az invázióra felkészülő Ukrajnának, és februárban bejelentette, hogy első országként megkezdi az ukrán pilóták kiképzését NATO-vadászgépekre.

Januárban Nagy-Britannia közölte, hogy Challenger 2 harckocsijaiból 14-et elküld Ukrajnába, amit más országok, köztük az Egyesült Államok és Németország vállalása követett.

Múlt héten európai országok egy csoportja brit vezetéssel arra kért cégeket, hogy szállítsanak Ukrajnának rakétákat, akár 300 kilométeres hatótávolságúakat is, de Nagy-Britannia kedden közölte, hogy még nem született végleges döntés a szállításokról.

A Storm Shadow, amelyet az MDBA európai rakétagyártó állít elő, olyan, levegőből indítható, nagy hatótávolságú rakéta, amelyet a cég honlapja szerint értékes célpontok, például megerősített bunkerek és kulcsfontosságú infrastruktúra elleni támadásokra terveztek.

A gyártó szerint hatótávolsága több mint 250 kilométer.

Rishi Sunak miniszterelnök februárban a müncheni biztonsági konferencián kijelentette, hogy Nagy-Britannia lesz az első ország, amely nagyobb hatótávolságú fegyverekkel látja el Ukrajnát.

Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG