Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Zelenszkij: Az ukrán ellentámadáshoz több idő kell, most túl nagyok lennének a veszteségek


Zelenszkij interjút ad Kijevben 2023. május 10-én
Zelenszkij interjút ad Kijevben 2023. május 10-én

Zelenszkij elnök szerint az ukrán hadseregnek több időre van szüksége a várt ellentámadás előkészítéséhez, amelynek célja az orosz megszálló erők visszaszorítása és új fejezet megnyitása a több mint 14 hónappal ezelőtt, a Kreml inváziójával kezdődött háborúban.

Zelenszkij a BBC-n csütörtökön leadott interjúban kijelentette, hogy elfogadhatatlan lenne most megindítani a támadást, mert túl sok embert veszítenének.

„Azzal, amink van, előre tudunk lépni, sikeresek lehetünk” – mondta Zelenszkij az interjúban a BBC szerint.

„De sok embert veszítenénk. Szerintem ez elfogadhatatlan” – idézték az ukrán elnököt. A hírek szerint az interjút Kijevben készítették olyan közszolgálati műsorszolgáltatókkal, amelyek az Eurovision News tagjai, köztük a BBC-vel.

„Tehát várnunk kell. Még kicsivel több időre van szükségünk” – idézték Zelenszkijt.

Egy ukrán ellentámadás már hetek óta lóg a levegőben. Ukrajna fejlett nyugati fegyvereket kap, beleértve a tankokat és a légvédelmet, valamint nyugati kiképzést a katonáinak, miközben a várható támadásra készül.

Az orosz erők mélyen beásták magukat Ukrajna keleti területein, többrétegű védelmi vonalaikkal akár húsz kilométer mélyre is a hírek szerint. Az ukrán ellentámadás valószínűleg aknamezőkkel, tankelhárító árkokkal és egyéb akadályokkal szembesülne.

Vlagyimir Putyin orosz elnök azzal számol, hogy a háborút úgynevezett befagyott konfliktussá redukálja, amelyben egyik fél sem tudja kimozdítani a másikat – mondta Zelenszkij a BBC szerint. Kizárta annak lehetőségét, hogy a békeszerződés fejében területet adjon át Oroszországnak.

Katonai elemzők arra figyelmeztettek, hogy Putyin abban reménykedik, hogy kopni kezd Kijev költséges nyugati támogatása.

Ukrajna nyugati szövetségesei 65 milliárd euró katonai segélyt küldtek az országnak, hogy meghiúsítsák a Kreml ambícióit, és mivel nyoma sincs új béketárgyalásoknak, a szövetség újabb segélyek küldésére készül.

Ehhez kapcsolódóan: Maradjanak Bahmutban, vagy árulónak bélyegzik őket – mondták az orosz zsoldosok főnökének

Minőség vs. mennyiség

Egy magas rangú NATO-tisztviselő azt mondta, hogy a háború következő hónapjaiban Ukrajnának némi minőségi előnye lesz, de Oroszország mennyiségben lekörözi majd.

„Az oroszok most nagyon régi hadianyagokhoz, nagyon régi képességekhez nyúlnak” – mondta Bob Bauer, a NATO Katonai Bizottságának elnöke szerda este Brüsszelben újságíróknak.

„Az oroszok a mennyiségre fognak összpontosítani – jelentette ki , nagyobb mennyiségű sorkatonára és több mozgósított emberre, nem jól képzettekre; régebbi hadianyagokra, de nagy számban, és nem olyan pontosakra, nem olyan jókra, mint az újabbak.”

A tél folyamán a konfliktus felmorzsoló háborúvá vált, amelyben mindkét fél jórészt a másik állásainak bombázására támaszkodott.

Egy ellentámadás komoly kihívást jelent, és megköveteli az ukrán hadseregtől a képességek széles skálájának összehangolását, beleértve a lőszer, az élelmiszer, az orvosi felszerelés és a pótalkatrészek biztosítását potenciálisan kiterjesztett utánpótlási vonalak mentén.

A frontvonal több mint ezer kilométer hosszú.

A Kreml azt akarja, hogy Kijev ismerje el Oroszország fennhatóságát a Krím felett, akárcsak az ukrán Donyecki, Herszoni, Luhanszki és Zaporizzsjai terület szeptemberi annektálását.

Ukrajna elutasította a követeléseket, és kizárt minden tárgyalást Oroszországgal mindaddig, amíg a csapatai ki nem vonulnak az összes megszállt területről.

Erős Pista és hőkamerás drónok: magyar civilek segítik az ukrán harcoló alakulatot
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:33 0:00
Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG