Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Folytatódik a drónok csatája Oroszország és Ukrajna között


Ukrán drónkezelők munkában 2023. augusztus 7-én
Ukrán drónkezelők munkában 2023. augusztus 7-én

Oroszország és Ukrajna egyaránt arról számolt be, hogy drónokat lőtt le a saját fővárosa környékén az éjjel. Kijevben azt is közölték, hogy egy „hatalmas” orosz dróntámadás elpusztított egy olajtárolót a nyugat-ukrajnai Rivnében, és hogy a harcok folytatódnak az ország déli és keleti részén.

Az ukrán hadsereg azt jelentette, hogy csapataik keleten Bahmutban, délen pedig Melitopolban és Bergyanszkban támadnak.

De elismerte, hogy az orosz erők „erős ellenállást” tanúsítanak, „áthelyezték az egységeket és a katonákat, és aktívan használják a tartalékaikat”.

Délen a Zaporizzsjai területen, ahol a helyiek most próbálják kiheverni az egyik lakónegyed ellen augusztus 9-én elkövetett légitámadás következményeit, az ukrán vezérkar azt közölte, hogy „sikertelen” orosz offenzívákat vert vissza.

Az ukrán Állami Sürgősségi Szolgálat augusztus 10-én azt jelentette, hogy a zaporizzsjai merénylet áldozatainak száma háromra nőtt, és legalább hat sérült van.

Ehhez kapcsolódóan: „Láttunk egy rakétát közvetlenül felettünk” – Interjú az egy évvel ezelőtti orosz támadásban meghalt Liza édesanyjával

Az orosz védelmi minisztérium és Moszkva polgármestere egyaránt arról számolt be, hogy az orosz erők immár a második egymást követő éjszakán két, az orosz fővároshoz közeledő drónt lőttek le, szemtanúk szerint a moszkvai Domogyedovo repülőtértől alig néhány kilométerre tűz ütött ki.

Az Astra híroldal megosztott egy képet, amelyről azt írta, hogy a domogyedovói tűz közelében összeverődött helyi lakosokról készült.

Domogyedovón és Moszkva másik nagy repterén, a Vnukovón a légitámadások kockázata miatt állítólag szigorították az érkező gépeket érintő korlátozásokat, és ez kisebb késésekhez vezetett.

Az orosz védelmi minisztérium azt is közölte, hogy elfogott két drónt Szevasztopol közelében. A város az oroszok által megszállt Krím félszigeten fekszik, és egy fekete-tengeri haditengerészeti támaszpontnak is otthont ad.

A közlemény szerint további kilenc ukrán drón semmisült meg a Krím környékén, miután megakasztották őket, és így a tengerbe zuhantak.

Az ukrán tisztviselők általában nem ismerik el a felelősséget az orosz területeken elkövetett feltételezett dróntámadásokért, bár bizalmasan magukra vállaltak több, Oroszországon belüli légi- és egyéb csapást, amióta májusban állítólag a Kreml fölött robbant fel egy drón.

Ehhez kapcsolódóan: Az ukrán légvédelem egy német Gepard légelhárító fegyverrel gyakorlatozik

A közelmúltban feltehetően vezető nélküli tengeri drónokat is használtak egy orosz üzemanyag-szállító tartályhajó és egy novorosszijszki fekete-tengeri orosz haditengerészeti bázis elleni ukrán támadásban.

Ugyancsak augusztus 10-én az ukrán vezérkar közölte, hogy az éjjel megsemmisített hetet abból a 10 iráni gyártmányú Sahid kamikaze drónból, amely a Kurszki területről repült be Ukrajna északkeleti részébe egy ötórás időintervallumban.

Ehhez kapcsolódóan: Dupla koppintás – Ukrajna szerint mentőosztagokat támadtak az oroszok

Vitalij Koval, a rivnei katonai adminisztráció vezetője „hatalmas” éjszakai dróntámadásról beszélt, amely elpusztított egy olajtárolót a Dubnói járásban, de áldozatokat nem követelt. Robbanásokat jelentettek Kijev és Hmelnickij környékéről is.

A Szabad Európa egyik oldal állításait sem tudja megerősíteni a heves harcok sújtotta területekről.

A drónhadviselés kulcsfontosságú az ukrán ellentámadásban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:39 0:00
Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG