Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nagy Márton nagyon behúzná már az EU-s támogatásokat


Nagy Márton miniszter beszél a Kormányinfón 2022. május 26-án
Nagy Márton miniszter beszél a Kormányinfón 2022. május 26-án

Nagy Márton és Orbán Viktor sok válságot látott már, csak még pont ilyet nem, magyarázta előbbi az MCC-ben. A gazdaságfejlesztési miniszter nagyon számítana már az EU-s kisegítésre, behúzná gyorsan az uniós pénzeket. A bérek nem követhetik most az inflációt, és a miniszter elutasítja az euró belátható időn belüli bevezetését is, szerinte az emberek nem értik, milyen rossz lenne ez nekik.

„Magyarország magát az inflációt kezelte az árstopok rendszerén keresztül” – magyarázta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a 444.hu beszámolója szerint. Érvelése szerint más európai országok anyagi támogatást adtak a rászorulóknak a válságban, amivel az inflációt erősítették.

„Az árstop nem jó dolog. Ezekből ki kell jönni. Ezzel szemben a rezsicsökkentést tartósan meg kell védeni” – hangsúlyozta később Sebestyén Géza kérdésére, aki az MCC gazdaságpolitikai csapatának vezetője. Nagy Márton azt nem említette, hogy a magyar kormány még a hazai választások előtt kezdett több ezer milliárd forintos osztogatásba. Arról pedig, hogy mi az az MCC, és miért létezik, alább olvashat bővebben.

A miniszter arról is beszélt, hogy szerinte nem szabad követnie a magyar béreknek az inflációt, mert azzal tovább fokozódna. Az eurót sem szabad bevezetni, mert Magyarország nem elég fejlett ehhez.

„Ilyen fejlettségi fokon nem lehet bevezetni az eurót” – idézi a minisztert a Portfolio.hu. Úgy gondolja, a felmérések szerint hiába szeretné a lakosság az értékálló pénz bevezetését, nem értenek hozzá eléggé. Emellett szerinte a kormány nem tudná kezelni a sokkokat külön monetáris politika nélkül. Ez egyébként ismét a forint leértékelését jelenti.

Nagy szerint a költségvetés lyukait a kormány be tudja tömni a megszorításokkal és az új adókkal, viszont a folyó fizetési mérleg hiánya nem tűnik el, írja a Portfolio.hu. Nagy szerint kiemelten fontos lenne a kormánynak megszereznie már a felfüggesztett uniós támogatásokat.

„Ezért az EU forrásokat be kell húzni, és az EU-val meg kell egyezni” – érvelt a miniszter. Szerinte az uniós kohéziós támogatásokról már ősszel aláírják a megállapodást, a válság miatti helyreállítási alap pénzeiről pedig év végéig meg fognak egyezi az EU-val. Nem részletezte, hogy az EU-t hogyan tervezik erre rávenni.

Nagy Márton elmondta, hogy ő és Orbán Viktor sok válságot látott már, de a mostani szerinte különleges.

Úgy érezhették a magyarok, mintha gazdagodtak volna

„Januártól lesz két-három hónap, amikor a kormány egészen példátlan pénzszórása miatt ideiglenesen úgy fogják érezni a magyarok, hogy jobbá válik a helyzetük. Majd keserűen fognak ébredni, mert ennek hatására az infláció még magasabbra fog menni. Amikor a pénzszórás, a szavazatvásárlás lezárul, akkor szembesülnek azzal, hogy nincs lehetőség újabb pénzszórásra. Ellenkezőleg, vissza kell fogni a költekezést. Ugyanakkor az árak már magasan lesznek. Tehát a sztenderd normális jövedelmek, a nyugdíjak és a bér kevesebbet fog érni, mint most” – mondta Szabad Európának még januárban Surányi György korábbi jegybankelnök.

Pár hónappal később arról beszélt az ATV-nek, hogy nem volt szükség különösebb jóstehetségre ennek az előrejelzéséhez, a magyar gazdaságpolitika jó öt éve túlfűtötte, túlpénzelte a gazdaságot, aminek ilyesmi a vége.

„Iszonyatosan túlfűtötte a kormány és a jegybank a gazdaságot. Az MNB nagyon alacsony, túlságosan alacsony kamatokat tartott. A forintot folyamatosan leértékelték, az euróhoz képest a 250-260-as szinttől száz egységgel feljebb mentünk, azért ez sok” – érvelt Zsiday Viktor közgazdász a Szabad Európának még tavaly decemberben.

Nagy Márton miniszter mostani előadása szerint viszont az elszálló infláció nem igazán ő hibájuk. Pontosabban Nagy meglátása szerint a hazai infláció szerepében nyolcvan százalék a globális faktor.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG