Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nagy visszatérők az új brit kormány főbb posztjain


Rishi Sunak, Nagy-Britannia első színes bőrű miniszterelnöke
Rishi Sunak, Nagy-Britannia első színes bőrű miniszterelnöke

Bemutatta kormányát Rishi Sunak néhány órával azután, hogy Nagy-Britannia első színes bőrű miniszterelnökeként hivatalba lépett és stabilitást ígért. Rishi Sunak elődje, Liz Truss egy hete mondott le, miután szeptember végén előterjesztett adócsökkentési programja jelentős piaci zavart okozott, majd a konzervatív párt frakciója is egyre inkább sürgette távozását.

A pénzügyminiszter: Jeremy Hunt

A politikai túlélő Hunt továbbra is abban a szerepben marad, amelyre Liz Truss 11 nappal ezelőtt kinevezte, amikor megpróbálta megmenteni halálra ítélt miniszterelnökségét. David Cameron egykori egészségügyi és Theresa May volt külügyminisztere 2019-ben a partvonalon találta magát, miután Boris Johnson legyőzte őt, és a párt vezetője lett.

Huntnak sikerült megnyugtatnia a múlt havi katasztrofális költségvetés miatt súlyosan feldúlt piacokat, de minden tapasztalatára szüksége lesz a változékony helyzet stabilizálásához.

Rishi Sunak miniszterelnökhöz hasonlóan ő is figyelmeztetett a közkiadásokkal kapcsolatos nehéz döntésekre, mielőtt a kormány október 31-én előáll középtávú költségvetési tervével.

Jeremy Hunt
Jeremy Hunt

A külügyminiszter: James Cleverly

Nagy-Britannia első színes bőrű diplomatája szintén tagja volt Truss kormányának. A múlt hónapban még lehetett róla olyan véleményeket hallani, hogy ez a poszt túl jelentős neki. Az alezredesi beosztású tartalékos katona Theresa May és Boris Johnson miniszterelnöksége alatt is látott el miniszteri feladatokat.

Az 53 éves diplomata támogatta Johnson merész, végül elvetélt visszatérési ajánlatát a hétvégén, de Sunak látszólag megbocsátott neki.

Az Egyesült Királyságban Westminsteren kívül kevéssé ismert Cleverlyt először 2015-ben választották be a parlamentbe, miután 2007-től a londoni közgyűlésben dolgozott az akkor még polgármester Johnson szövetségeseként.

James Cleverly
James Cleverly

A belügyminiszter: Suella Braverman

A brit konzervatív jobboldal 42 éves kedvence is nagy visszatérőnek számít azután, hogy pár nappal ezelőtt szakított Truss kormányával, mert úgy vélte, hogy az megszegte korábbi ígéreteit. Braverman ezek Rishi Sunakot támogatta vezetőnek.

Johnson miniszterelnökségének utolsó évében főügyész volt és ügyvédként dolgozott, mielőtt 2015-ben képviselő lett. Braverman legfőbb prioritása továbbra is az illegális migráció kényes politikai kérdésének megoldása lesz, amely elődjének, Priti Patelnek nem sikerült. A brit kormány szeretné elérni, hogy a La Manche csatornán át illegálisan a szigetországba lépő migránsokat Ruandába küldjék.

Braverman indiai származású szülei egyébként az 1960-as években legálisan emigráltak Nagy-Britanniába Kenyából és Mauritiusról.

Suella Braverman Londonban, a Downing Streeten, 2022. szeptember 6-án
Suella Braverman Londonban, a Downing Streeten, 2022. szeptember 6-án

A védelmi miniszter: Ben Wallace

Wallace 2019 júliusa óta vezeti a minisztériumot, tehát veteránnak számít ebben a szerepkörben. Ezt megelőzően biztonsági miniszterként általános elismerést váltott ki munkája az orosz ukrajnai invázióra adott brit válasszal kapcsolatban.

Wallace korábban a skót gárda tisztjeként szolgált a hadseregben, és egy Iránnal fenntartott kapcsolatokért felelős parlamenti csoportot vezetett. A konzervatív párt népszerű személyisége ő, aki az elmúlt hónapok politikai zűrzavara közepette is rendszeresen vezette a pártja vezetői posztján szóba jöhető politikusok népszerűségét mérő közvélemény-kutatásokat. Ennek ellenére a 48 éves férfi soha nem akart a toryk élére állni.

Ben Wallace Londonban 2022. március 21-én
Ben Wallace Londonban 2022. március 21-én

Sunak legújabb riválisa Penny Mordaunt

Ő továbbra is a parlament alsóházának vezetője marad, miután visszalépett a pártelnökségért folyó versenyben, mert nem támogatta őt elegendő számú tory képviselő.

Penny Mordaunt
Penny Mordaunt

A 49 éves nő több vezető posztot is betöltött az Egyesült Királyság kormányában, és még egy televíziós valóságshow-ban is szerepelt, de még mindig kevesen ismerik.

Készült a DPA összeállítása alapján.
XS
SM
MD
LG