Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nagykövetségi, államminiszteri reakció a homofóbbá alakított pedofiltörvény miatt


A pedofilellenes törvény melegeket sújtó része ellen tiltakozók gyülekeznek a parlament közelében Budapesten, 2021. június 14-én
A pedofilellenes törvény melegeket sújtó része ellen tiltakozók gyülekeznek a parlament közelében Budapesten, 2021. június 14-én

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége közleményben, a német államminiszter a Twitteren kommentálta, hogy a magyar Országgyűlés a kormánypártok és a Jobbik szavazatával kedden elfogadta a pedofíliáról szóló javaslatcsomagot, amelybe a melegjogokat csorbító módosítások kerültek.

Az Amerikai Nagykövetség közleményében úgy fogalmaz, mély aggodalmát fejezi ki a parlament által elfogadott törvény LMBTQI+ ellenes részei miatt. Mint írják, az Egyesült Államok szerint a kormányok kötelessége a szólásszabadság előmozdítása és az emberi jogok védelme, beleértve az LMBTQI+ közösség jogait is. A közleményben idézik Joe Bidan amerikai elnöknek a Pride hónap alkalmából, június 1-jén tett nyilatkozatát:

"Látunk titeket, támogatunk titeket, és inspiráló a teljes egyenlőség elérése érdekében mutatott bátorságotok."

A Népszava értesülése szerint a Magyarországon működő német cégek körében is felháborodást keltett a törvény elfogadása, a lap úgy tudja, hogy több multinacionális cég vezetése fontolgat lépéseket.

Kedden, a törvény elfogadásának napján az Angela Merkel vezette német szövetségi kormány államminisztere, Michael Roth azt írta a Twitteren, hogy "a törvény ellentétes mindazzal, amit közös európai értékeinknek tekintünk (....) és újabb súlyos állami diszkrimináció az LMBTIQ (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, interszex, queer) emberek ellen”.

Mint arról a Szabad Európa több cikkben is beszámolt, a tiltakozó szervezetek, jogvédők szerint a törvény olyan, „orosz mintán alapuló, Európában példa nélküli propagandatörvény”, amellyel a Fidesz veszélyezteti az LMBTQI fiatalok lelki egészségét, és megakadályozza, hogy kellő időben, prevenciós céllal jussanak információhoz, beleértve a szexuális edukációt és a családi életre nevelést is.

A törvényjavaslat elfogadása előtt egy nappal ezrek tiltakoztak a Parlament előtt a javaslatcsomag ellen, amely kimondja, „a gyermekek védelme érdekében tilos tizennyolc éven aluliak számára (…) olyan tartalmat elérhetővé tenni, amely a szexualitást öncélúan ábrázolja, illetve a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást népszerűsíti, jeleníti meg.”

Magyarországon egyébként nem kötelező heteroszexuálisnak lenni, az Alkotmánybíróság többször is az emberi méltósághoz tartozónak értékelte a szexuális irányultságot.

XS
SM
MD
LG