Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nagyon beleáll a Fidesz az ukrán vétóba, Orbán személyesen viheti be az utolsó ütést


Orbán és Zelenszkij az argentin elnök beiktatásán beszélt pár percet 2023. december 10-én
Orbán és Zelenszkij az argentin elnök beiktatásán beszélt pár percet 2023. december 10-én

Színjátéknak nevezte egy fideszes EP-képviselő, hogy az utolsó pillanatban módosította az ukrán törvényhozás a kisebbségek nyelvhasználatára vonatkozó törvényt. A párt olyannyira beleáll az ukrán csatlakozás vétójába, hogy maga Orbán Viktor viheti be az utolsó ütést a játszmában.

Nagyon ritkán fordul elő, hogy egy jogszabály parlamenti vitájában maga a miniszterelnök szólaljon fel, fideszes forrásaink szerint most szerda délelőtt mégis erre kerülhet sor. Ráadásul nem is egy fontos törvényről van szó, csak egy politikai szándékot kifejező parlamenti határozatról: arról, amelyikben a kormánytöbbség fel fogja hívni a kormányt, hogy vétózza meg a hét második felében sorra kerülő uniós csúcstalálkozón az Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak megkezdését lehetővé tévő döntést.

Mint még októberben megírtuk, a kormány ebben a kérdésben végig következetes volt az elutasítást illetően. Korábban az érvelés központjában a kisebbségi nyelvhasználatra vonatkozó törvény állt. Orbán Viktor is arra hivatkozott még a parlament őszi ülésszakának szeptemberi kezdetekor, hogy amíg nem módosítják a valóban diszkriminatív jogszabályt, szó sem lehet az ukrán csatlakozási tárgyalásokról.

Túl késő?

Csakhogy az ukrán parlament múlt héten elfogadta a többek között a Velencei Bizottság által is bírált nyelvtörvény módosítását, ismét lehetővé téve a kisebbségi nyelvhasználatot az oktatásban és más fórumokon, ahol 2017 óta elvileg tiltott volt. (A jogszabály sosem lépett életbe, a diszkriminatív intézkedéseket ugyanakkor most az orosz nyelvre vonatkozóan nem törölték el.)

Ehhez kapcsolódóan: Hiába volt a kézfogás Orbán és Zelenszkij között.

„Ez csak színjáték” – kommentálta egy fideszes EP-képviselő az ukrán döntést, és ugyanerről beszéltek más kormánypárti forrásaink is. Valamennyien hangsúlyozták, hogy Ukrajna egyszerűen semmilyen szempontból nem áll készen a csatlakozási tárgyalásokra. Erről beszéltek egyébként a hétfői parlamenti vitában a kormány képviselői is, szembeállítva az ukrán csatlakozást a nyugat-balkáni államok integrációjával, ami valóban lassan halad. Ezt tetőzheti be a jelek szerint Orbán Viktor szerdai felszólalása, amennyiben valóban sor kerül rá.

A kormányfő ezt követően utazik majd Brüsszelbe az uniós csúcsra, ahol egyre bizonyosabb, hogy minden izgalom a hét végére marad: EU-diplomaták egybecsengő véleménye szerint az Európai Tanács csütörtöki és pénteki ülése előtt egyetlen, asztalon lévő kérdésről sem várható megállapodás a tagállamok között. Sem a többéves keretköltségvetés felülvizsgálatáról, sem az EU bővítéséről – benne az ukrán tárgyalások megkezdésével –, sem az ukrán pénzekről, sem az orosz agresszióval összefüggésben a sorrendben tizenkettedik szankciós csomagról.

„Semmi nem változott”

Valamennyi fent említett kérdésben az Európai Tanács kezében van a döntés, és valamennyi dossziét blokkolja Magyarország, aki egyelőre hallani sem akar az ukrán bővítési tárgyalások megkezdéséről vagy az MFF felülvizsgálatáról. „Semmi nem változott, Magyarország mindent ellenez” – ez az üzenet jött ki vasárnap a tárgyalóteremből, ahol az EU27-ek nagykövetei az EU-csúcsot készítették elő. Nem a magyar kormány az egyetlen, amely blokkolja egyik vagy másik döntést, de az egyetlen, amely jelenleg minden döntésnél elutasító álláspontra helyezkedik.

Ehhez kapcsolódóan: „Nagy felelősséggel kell kezelnem az interetnikus harmónia erősségét” – Babják Zoltán kárpátaljai polgármester

Az Orbán-kormány sokáig a kárpátaljai magyar kisebbség jogainak helyreállításától tette függővé Ukrajna támogatását, de most, hogy Kijev az utolsó pillanatban lépett, egyfelől elégedetlennek mondja magát az eredménnyel, másfelől időközben új feltételeket támasztott.

A magyar vezető most lényegében az EU ukrajnai stratégiájának felülvizsgálatától teszi függővé az előrelépést, amelyet a tagállamok túlnyomó többsége kategorikusan elutasít. Uniós diplomaták ugyanakkor hétfőn is világossá tették, hogy Ukrajna nélkül az egész bővítési dosszié sutba dobható, a magyar vezető tehát arra a folyamatra rakhat béklyókat a hozzáállásával, amelynek szavakban a leglelkesebb támogatója.

Szijjártó Péter hétfőn a külügyi tanácsülés szünetében tett sajtónyilatkozatában szemernyi rugalmasságot sem mutatott. A kormány továbbra sem járul hozzá az ukrajnai fegyverszállítások költségeit finanszírozó európai békekeret újabb, ötszázmillió eurós részletéhez, az új ukrán kisebbségi törvény meglátása szerint nem adja vissza a magyar kisebbség által korábban élvezett jogokat, a szankciós listáról pedig a magyar diplomácia lehúz több olyan céget is, amelyeket a szankciók kijátszásával vádolnak.

  • 16x9 Image

    Gyévai Zoltán

    Gyévai Zoltán a Szabad Európa brüsszeli munkatársa. Több mint harminc éve újságíró, ebből 25 évet Brüsszelben dolgozott tudósítóként. Pályáját az Esti Hírlapnál kezdte, majd a Köztársaság című hetilap és a Magyar Hírlap külpolitikai rovatának tagja volt. Ez utóbbit és a Figyelőt az EU központjából tudósította éveken keresztül. A BruxInfo brüsszeli uniós hírportál alapítója és főszerkesztője. Másfél évtizeden át az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorának állandó uniós szakértője.

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG