Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nagyon nehéz a helyzet Liszicsanszkban, Zelenszkij szerint Oroszország szándékosan támad civilekre


Füst a Liszicsanszk melletti olajfinomító fölött 2022. június 23-án. A létesítményt egyre jobban megközelítik az oroszok
Füst a Liszicsanszk melletti olajfinomító fölött 2022. június 23-án. A létesítményt egyre jobban megközelítik az oroszok

Az orosz erők válogatás nélkül lőtték Liszicsanszkot, térségi tisztviselők nagyon nehéznek minősítették a helyzetet az utolsó olyan keleti helyen, ahol az ukránok még kitartanak.

Volodimir Zelenszkij elnök azzal vádolta Oroszországot, hogy szándékosan vett célba civileket Kremencsukban, ahol legkevesebb 18 embert megöltek és többtucatnyian tűntek el egy zsúfolt bevásárlóközpont elleni rakétatámadás során.

„Az orosz rakéta pontosan ezt a helyet találta el. Szán-dé-ko-san… Világos, hogy az orosz gyilkosok pontos koordinátákat kaptak – mondta Zelenszkij szokásos esti videóbeszédében. – Minél több embert meg akartak ölni.”

Zelenszkij június 28-án felszólította az ENSZ-t, hogy küldjön különleges képviselőt vagy küldje a főtitkárt a rakétacsapás helyszínére. Ezt az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülésén tartott virtuális beszédében tette, az ülés összehívását Kijev kérte a rakétacsapás után.

A hatóságok közölték, hogy 36 embert még most sem találnak. Oroszország tagadja, hogy célba vette volna a bevásárlóközpontot, azt állítja, hogy rakétáit egy fegyverraktárra lőtte ki.

A britek szerint pontatlan célzás miatt még sok civil halhat meg

A brit védelmi minisztérium június 29-i napi hírszerzési jelentésében közölte: „reális annak a lehetősége”, hogy a kremencsuki bevásárlóközpontba becsapódó rakétát egy közeli infrastrukturális célpontnak szánták.

A jelentés szerint Oroszország pontatlansága a nagy hatótávolságú csapások végrehajtásában már korábban is vezetett olyan incidensekhez, amelyekben tömegével haltak meg civilek, például a kramatorszki pályaudvaron április 9-én.

A brit jelentés szerint „nagyon valószínű”, hogy az orosz légicsapások továbbra is polgári áldozatokkal járnak, mivel Oroszország híján van modernebb precíziós csapásmérő fegyvereknek, és hiányosak a célzásokat megtervezők szakmai ismeretei is.

Liszicsanszknál folytatódik a bekerítés

Liszicsanszknál, amely kulcsfontosságú az oroszoknak az Ukrajna ipari szívét jelentő Donyec-medence meghódítása szempontjából, az orosz erők megpróbálják bekeríteni a várost – közölte az ukrán fegyveres erők vezérkara június 29-én.

A brit hírszerzés arról számolt be, hogy az orosz erők sikerrel haladnak előre Liszicsanszk bekerítésével. Június 25-e óta további két kilométert nyomultak előre a várostól délre fekvő olajfinomító közelében.

A luhanszki katonai adminisztráció vezetője, akihez Liszicsanszk is tartozik, szintén fokozott katonai akcióról számolt be.

„Az oroszok minden rendelkezésükre álló fegyvert bevetnek (…) anélkül hogy különbséget tennének a katonai vagy más célpontok – iskolák, óvodák, kulturális intézmények – között” – mondta Szerhij Hajdaj.

A felperzselt föld taktikája

Hozzátette, hogy Liszicsanszkban a helyzet hasonlít a folyó túlpartján lévő Szeverodonyeckben tapasztalhatóhoz, ahol az orosz erők egymás után rombolják le az épületeket. Szeverodonyeck június 25-én került orosz kézre.

„A liszicsanszki helyzet nagyon nehéz” – mondta Hajdaj a televízióban.

„Mindent elpusztítanak. Ez a felperzselt föld politikája.”

A délen fekvő Mikolajiv város polgármestere, Olekszandr Szenkevics elmondta, hogy június 29-én reggel egy többszintes lakóházat ért találat, a mentés folyik.

Az Ukrajna keleti részén fekvő Dnyipropetrovszk régióban a térségi adminisztráció vezetője, Valentin Reznicsenko közölte, hogy egy férfi és egy nő holttestét találták eltemetve egy olyan épület romjai alatt, amelyet előző nap talált el egy orosz rakéta.

Korábban elmondta, hogy Oroszország hat rakétát lőtt ki június 28-án a térségben, ezekből hármat leszedtek.

Oroszország által kinevezett tisztviselők közölték, hogy biztonsági erőik június 28-án őrizetbe vették Herszon város polgármesterét, Ihor Kolihajevet, miután nem volt hajlandó teljesíteni Moszkva utasításait. Egy helyi tisztviselő azt mondta, hogy a polgármestert elrabolták.

Herszon fekete-tengeri kikötőváros az oroszok által annektált Krím félszigettől északnyugatra.

Készült a Reuters, az AP, az AFP, a dpa, a CNN és a BBC tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG