Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nagyot nyert Trump az első republikánus előválasztáson Iowában


Donald Trump republikánus előválasztási kampánya színpadán az iowai Des Moines-ban 2024. január 15-én
Donald Trump republikánus előválasztási kampánya színpadán az iowai Des Moines-ban 2024. január 15-én

Donald Trump elsöprő győzelmet aratott hétfőn Iowában a Republikánus párt első előválasztásán, amelyen arról döntenek, ki legyen a republikánus jelölt a 2024-es amerikai elnökválasztáson. A volt elnök győzelmével megerősítette párton belüli vezető szerepét, annak ellenére hogy számos büntetőüggyel néz szembe, miközben visszavágásra törekszik a demokrata Joe Biden elnökkel szemben.

A 45 éves floridai kormányzó, Ron DeSantis végzett a második helyen, jócskán lemaradva Trumptól. A harmadik helyet a volt ENSZ-nagykövet, Nikki Haley (51) érte el.

A 77 éves Trump az iowai republikánus versenyben példátlan különbséggel győzött, megerősítve ezzel azt az érvelését, hogy jelölése magától értetődő, tekintve, hogy hatalmas előnnyel vezet az országos felmérésekben.

„Köszönöm, Iowa, szeretlek titeket!!!” – írta Trump saját közösségi médiaplatformján, a Truth Socialön.

A szavazatok 95 százalékának összeszámlálásánál Trump 51 százalékon állt, míg DeSantis 21, Haley pedig 19 százalékon az Edison Research szerint. Az iowai republikánus választási kampány legnagyobb győzelme Bob Dole-nak sikerült 1988-ban, amikor 12,8 százalékponttal előzte meg a második helyezettet.

Vivek Ramaswamy vállalkozó – miután a szavazatok alig nyolc százalékát szerezte meg – kiszállt a versenyből, és Trump mellett állt ki támogatóinak tartott beszédében.

Korábbi cikkünk a témában: Kizárták Donald Trumpot a coloradói előválasztásból a Capitolium ostroma miatt

Ha Trump ötven százalék fölött végez, és több szavazatot kap, mint az összes riválisa együttvéve, az tovább gyengíti ellenfelei érvelését, hogy megakadályozható a jelöltségig tartó menetelése.

Teljesítménye tükrözi népszerűségét a republikánus szavazók körében – a vádemelések ellenére. Vádolják egyebek mellett a 2021. január 6-i, az amerikai Capitolium ellen elkövetett támadásban való részvétele miatt, valamint 91 vádpontban a 2020-as választási eredmény megdöntésének kísérletével, a Fehér Házból elvitt titkosított dokumentumok miatt, valamint azzal is, hogy hallgatási pénzt fizetett egy pornósztárnak, és meghamisította az ezzel kapcsolatos iratokat.

Az előválasztás szavazóinak csaknem kétharmada elfogadta Trump választási csalással kapcsolatos hamis állításait, és úgy vélik, hogy Biden nem szabályosan nyerte meg az elnökséget. Több mint hatvan százalékuk szerint Trump akkor is alkalmas lenne az elnöki tisztség betöltésére, ha elítélnék bűncselekményért.

Az Edison felmérése szerint Trump minden kategóriában dominált: a férfiak, a nők, a nagyon konzervatívok, a valamennyire konzervatívok, a függetlennek, a főiskolát végzettek és az alacsonyabb képzettségűek körében is.

Megszerezte azoknak a republikánusoknak is a többségét, akik a bevándorlást jelölték meg legfőbb aggodalmuknak, és azoknak a többségét is, akik a gazdaságot nevezték meg fő problémának.

Mind DeSantis, mind Haley azt ígérte, hogy a hétfői eredmények ellenére tovább küzd, így Trump ellenzéke továbbra is töredezett marad, ahogy a kampány más államokra is kiterjed.

DeSantis különösen nagy hangsúlyt fektetett iowai kampányára, végigjárta mind a 99 megyét, és jelentős erőforrásokat használt fel.

Haley, aki az elmúlt hónapokban folyamatosan jött fel a közvélemény-kutatásokban, igyekezett magát Trump első számú kihívójaként pozicionálni.

A mérsékeltebb New Hampshire-i republikánusok nyolc nap múlva választják meg jelöltjüket. A felmérések szerint Trumpnak ott kisebb az előnye Haley előtt, DeSantis pedig jóval le van maradva kettejüktől.

Trump arra törekedett, hogy a megkerülhetetlenség látszatát keltse kampányában, kihagyta mind az öt republikánus vitát, és nagyrészt elkerülte a megyékre lebontott politizálást, amit a legtöbb jelölt követett az iowai szavazás előtt.

Életveszélyes hideg

Az iowaiak a rendkívüli hideg idővel dacolva több mint 1600 helyszínen, iskolában, közösségi központban és más helyeken gyűltek össze az első előválasztáshoz, miután hivatalosan is megkezdődött a 2024-es elnökválasztási kampány a hosszú hónapok vitáit, gyűléseit és hirdetéseit követően.

„Trump nagyon önimádó, nagyon beképzelt, de el fog intézni dolgokat” – mondta az 53 éves Rita Stone, Trump támogatója, aki részt vett a választási kampányban egy West Des Moines-i középiskolában. Sok más szavazóhoz hasonlóan Stone is azt mondta, hogy legfőbb aggodalma az Egyesült Államok déli, Mexikóval közös határa, és dicsérte Trump erőfeszítéseit, hogy falat épített, amikor még elnök volt.

A rendes választásoktól eltérően az iowai caucuson (jelölőgyűlésen) a választóknak személyesen kell összegyűlniük, ahol titkosan szavaznak a kampány résztvevőinek beszédei után.

A hideg időjárás érezhetően csökkentette a részvételi arányt, ami kedvezett Trumpnak hűséges támogatói körének ragaszkodása miatt.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG