Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nagyszabású hadifogolycsere volt Oroszország és Ukrajna között a múlt heti repülőgép-katasztrófa ellenére


Ukrán hadifoglyok a csere után, 2024. január 31-én
Ukrán hadifoglyok a csere után, 2024. január 31-én

Oroszország és Ukrajna mintegy kétszáz hadifoglyot cserélt ki szerdán annak ellenére, hogy múlt héten az ukrán erők lelőttek egy katonai szállítógépet, amelyen Moszkva állítása szerint ukrán hadifoglyok voltak.

Miután az oroszországi Belgorodi területen, az ukrán határ közelében január 24-én lezuhant az Il–76-os repülőgép, több orosz tisztviselő nyilvánosan megkérdőjelezte a jövőbeni hadifogolycserék lehetőségét.

Az orosz védelmi minisztérium szerint most mindegyik ország 195 hadifogollyal vett részt a szerdai cserében. A nyilatkozat nyilvánosságra hozatala után Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 207 ukrán kiszabadításáról beszélt. A számok közti különbségre egyelőre nincs magyarázat.

„Minden fogságba esett ukránra emlékezünk. Harcosokra és civilekre egyaránt. Mindegyiket haza kell hoznunk. Dolgozunk is rajta” – közölte Zelenszkij X-en, a korábbi Twitteren.

Dmitro Lubinec, Ukrajna emberi jogi biztosa a közösségi médiában arról számolt be, hogy a csaknem két évvel ezelőtt indított orosz invázió óta a mostani az ötvenedik ilyen csere, összesen 3035 hadifoglyot szállítottak már haza.

A szabadon engedett ukránok között ott vannak a fegyveres erők, a nemzeti gárda, a határőrség és a rendőrség tagjai is – mondta Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője. Hozzátette, hogy többüket Mariupol, az Azovsztal és a Kígyó-sziget védelme közben ejtették fogságba.

Az orosz hadsereg részleteket és bizonyítékokat mellőzve közölte, hogy a szerdai cserével kiszabadított orosz hadifoglyokat „a fogságban halálos veszély fenyegette”, és most Moszkvába szállítják őket kezelésre és rehabilitációra.

Moszkva szerint 65 ukrán hadifogoly volt a január 24-én lezuhant katonai szállítógép fedélzetén. Ukrán tisztviselők megerősítették, hogy aznap cserére kerül volna sor, amelyet lemondtak, de hozzátették: nem láttak még bizonyítékot arra, hogy a repülőgép hadifoglyokat szállított volna.

Kijev szerint nagyon gyanús az állítólag ukrán hadifoglyokkal lezuhant orosz katonai gép esete
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:43 0:00

A hónap elején bonyolította le a két fél a legnagyobb cserét azóta, hogy a Kreml 2022 februárjában elrendelte Ukrajna teljes körű invázióját. Január 3-án összesen 230 ukrán hadifoglyot cseréltek ki 248 oroszra.

Közben Ukrajna január 31-én délután légiriadót rendelt el egész területén, miután az ukrán légierő hiperszonikus Kinzsal rakétákat szállító MiG–31K orosz harci repülőgépek felszállását észlelte Oroszország Nyizsnyij Novgorod-i területéről.

Korábban a nap folyamán legalább négyen – három férfi és egy nő – megsebesültek, és az infrastruktúra is megsérült egy orosz dróntámadásban a kelet-ukrajnai Harkivi területen – közölte Oleh Szinyehubov kormányzó.

Közben az ukrán légierő arról számolt be, hogy a légvédelem tizennégyet lelőtt abból a húsz drónból, amelyeket az orosz hadsereg Ukrajnán belüli célpontokra lőtt ki január 31-én. A drónokat Mikolajiv, Zaporizzsja, Dnyipropetrovszk, Kirovohrad és Harkiv környékén szedték le – tették hozzá a közleményben.

Január 30-án három embert öltek meg orosz rakéta- és dróntámadások Ukrajnában.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG