Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A CIA igazgatója szerint az ukrajnai háború kikezdi Putyin hatalmát


William Burns 2021 februárjában tanúskodik a szenátus hírszerzési bizottsága előtt Washingtonban
William Burns 2021 februárjában tanúskodik a szenátus hírszerzési bizottsága előtt Washingtonban

Az Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynökségének (CIA) igazgatója szerint Oroszország Ukrajna elleni háborúja erodálta Vlagyimir Putyin elnök hatalmát, kikezdte az orosz hadsereget, és „az elégedetlenség felszín alatti áramlását” indította el az országban.

William Burns, aki korábban oroszországi nagykövetként is szolgált, és vezető pozíciókat töltött be a külügyminisztériumban, január 30-án megjelent esszéjében arra buzdította az amerikai törvényhozókat, hogy fogadjanak el új fegyver- és felszereléscsomagot Ukrajna számára. Ezt „viszonylag szerény befektetésnek nevezte fontos geopolitikai hozammal az Egyesült Államok és jelentős megtérüléssel az amerikai ipar számára”.

„Putyin háborúja már most is sok szempontból kudarc Oroszország számára” – írta Burns a Foreign Affairs című folyóiratban.

„Eredeti célja, Kijev elfoglalása és Ukrajna leigázása ostobának és illuzórikusnak bizonyult. Hadserege hatalmas károkat szenvedett. Legkevesebb 315.000 orosz katona meghalt vagy megsebesült, Oroszország háború előtti tankkészletének kétharmada megsemmisült, és Putyin évtizedek óta dicsőített hadsereg-korszerűsítési programja kiüresedett.”

„Ukrajnai háborúja csendesen mállasztja otthoni hatalmát” – tette hozzá.

Ehhez kapcsolódóan: Anne Applebaum-interjú: Putyin „valójában elpusztítja a modern Oroszországot”

Burns kijelentéseivel egy időben Oroszország Ukrajna elleni háborúja második évfordulójához közeledik, és a konfliktusnak még nem látszik a vége.

Putyin, akit a márciusi elnökválasztáson várhatóan újraválasztanak, az orosz történelmi identitásért folytatott alapvető harcként határozta meg a „különleges katonai műveletet” – ez a Kreml eufemisztikus kifejezése a háborúra.

Az orosz gazdaságot háborús alapokra helyezték, emberek százezreit mozgósították, és ennél is sokkal többen menekültek el az országból a katonai szolgálat elkerülése miatt, vagy tiltakozásul a belső elnyomás ellen.

„Megtanultam, hogy mindig hiba alábecsülni Putyin fixációját arra, hogy ő irányítsa Ukrajnát és a választásait” – írta Burns.

„Enélkül az irányítás nélkül szerinte Oroszország nem lehet nagyhatalom, ő pedig nem lehet nagy orosz vezető. Ez a tragikus és brutális fixáció szégyent hozott már Oroszországra, és felfedte a gyengeségeit, az egydimenziós gazdaságtól kezdve a felfújt katonai képességeken keresztül egészen a korrupt politikai rendszerig.”

Közben Ukrajna nehezen tudja tartani harctéri állásait sikertelen tavalyi ellentámadása után. Pedig nyugati és ukrán tisztviselők nagy reményeket fűztek az erőfeszítéshez, részben a NATO-kiképzésnek és az új, nagy erejű nyugati fegyverzetnek köszönhetően.

Oroszország és Ukrajna egyaránt beásta magát télre az 1200 kilométeres frontvonalon. Egyes szakértők most attól tartanak, hogy Oroszország feltölti az erőit, és már a nyár elején képes lesz saját offenzívát indítani.

Ami a belföldi helyzetet illeti, Ukrajna vezetése egyre nagyobb türelmetlenséggel néz szembe a háború állása miatt.

E heti hírek szerint Volodimir Zelenszkij elnök azt fontolgatja, hogy eltávolítja az ország legmagasabb rangú katonatisztjét, Valerij Zaluzsnij tábornokot, akit lehetséges politikai riválisának tartanak.

„Az idei év valószínűleg keménynek bizonyul az ukrajnai harctéren, a megmaradás próbájának, aminek következményei jóval túlmutatnak az ország hősies harcán szabadsága és függetlensége megőrzésére” – mondta Burns.

Ehhez kapcsolódóan: A független ukrán sajtó fojtogatása nem tesz jót Zelenszkij Nyugat-barát törekvéseinek

Putyin „továbbra is azt feltételezi, hogy az idő az ő oldalán áll, hogy felőrölheti Ukrajnát, és kifáraszthatja nyugati támogatóit” – tette hozzá.

Az Ukrajnának nyújtott nyugati segélyek lendületet adtak az Oroszország elleni harchoz, de Washingtonban és más nyugati fővárosokban mostanra alábbhagyott a lelkesedés.

Az Egyesült Államokban – amely Ukrajna legnagyobb fegyver- és felszerelésszállítója – a republikánus törvényhozók megakadályozták Joe Biden elnök új, 61 milliárd dolláros segélycsomagjának elfogadását, és ragaszkodnak ahhoz, hogy jóváhagyásukat az Egyesült Államok bevándorlási törvényeinek átfogó reformjához kössék.

Burns azzal érvel, hogy Ukrajna jól költi el az amerikai forrásokat, a segítségükkel kifárasztja Oroszországot.

„A siker kulcsa az Ukrajnának nyújtott nyugati segélyek fennmaradásában rejlik” – írta.

„Az Egyesült Államok védelmi költségvetésének kevesebb mint öt százalékát teszi ki ez, viszonylag szerény befektetés fontos geopolitikai hozammal az Egyesült Államok és jelentős megtérüléssel az amerikai ipar számára.”

„A fegyverszállítások folytatása (…) lehetőséget kínál arra, hogy biztosítsuk Ukrajna hosszú távú győzelmét és Oroszország stratégiai vesztét; Ukrajna megőrizhetné szuverenitását és újjáépíthetné az országot, míg Oroszországra Putyin ostobaságának költségei maradnának hosszú távon” – tette hozzá.

A Kreml január 31-ig nem válaszolt Burns esszéjére.

Mike Eckel írása.
XS
SM
MD
LG