Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megjelentek a napelemes rendeletek; mégis van bennük egy kellemetlen csavar


Napelemes lakóházak Biatorbágyon 2023. február 21-én
Napelemes lakóházak Biatorbágyon 2023. február 21-én

Megjelent a napelemes áram éves elszámolásáról szóló rendelet a Magyar Közlönyben. Mégsem felhőtlen a kép, ugyanis kiterjesztették a forgalomarányos rendszerhasználati díjat fizetők körét.

Néhány órával azután, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette a Kormányinfón, a Magyar Közlönyben is megjelent és már hatályba is lépett a kormányrendelet a napelemes áram éves elszámolásáról.

E szerint azok a háztartások, amelyek 2023. szeptember 7-én éjfélig jelentkeztek napelem telepítésére, a telepítéstől számított tíz évig éves szaldó szerint számolhatnak el, ha 2026. január 1. előtt befejezik a beruházást .

A Portfolio ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy két, eddig nem kommunikált könnyítést is tartalmaznak a témában a közlönyben megjelent rendeletek:

1. Azok is élhetnek a tíz évig tartó éves szaldóelszámolással, akik 2026. január 1-jéig menet közben bővítik már meglévő napelemes rendszerüket (korábban az ilyen bővítések az éves szaldó elvesztésével jártak); másrészt

2. ez év vége helyett jövő év végéig a profilos elszámolásban maradhatnak az érintettek az idősoros elszámolási kötelezettség helyett.

Jócskán kiterjesztették ugyanakkor a forgalomarányos rendszerhasználati díjat fizetők körét. E szerint a mérési intervallumokban mért, irányonként elkülönített és összegzett mennyiségek különbsége alapján kell forgalomarányos rendszerhasználati díjat fizetniük nemcsak a később létesített rendszerek használóinak, hanem azoknak is, akiknek már beüzemelt napelemes rendszerük van.

Egyelőre nem jelent meg rendelet Gulyás Gergely azon bejelentéséről, hogy január 1-jétől az ország csaknem teljes területén, hét-nyolc százaléknyi részt kivéve, feloldják a betáplálási stopot.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG