Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Heti Covid-jelentés: hatvanegy magyar áldozat a múlt héten


Oltáshoz készülődnek a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2021. június 20-án
Oltáshoz készülődnek a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2021. június 20-án

Ezúttal is csökkent a kórházban lévő koronavírusos betegek száma, elhunyt viszont újabb hatvanegy beteg. Az oltási program továbbra sem gyorsult fel.

46,5 ezer fölé emelkedett a járvány közvetlen áldozatainak száma Magyarországon az állami egészségügy szerdai jelentése szerint. A múlt héten összesen hatvanegy újabb beteg vesztette életét a járványban.

483 koronavírusos beteg van jelenleg kórházban, közülük tizennyolc ember állapota olyan súlyos, hogy invazív lélegeztetőgéppel tartják életben.

Az oltási program továbbra is tetszhalott állapotban van, az elmúlt hét során átlagosan durván napi száz első oltás beadását sikerült megszervezni.

Több mint két év alatt a nyolcvan év feletti magyarok több mint húsz százaléka nem kapott még egy oltást sem az EU-nak küldött adataink szerint. Összesen a népesség durván 64 százaléka kapott az időszak alatt legalább egy koronavírus elleni oltást.

Felmondási hullám az állami egészségügyben

Tavaly összesen 25 ezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma az egészségügyben és a szociális ágazatban. Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász februárban egyebek között arról beszélt a Szabad Európának, hogy csak az alapellátásban tíz százalék körül van a betöltetlen praxisok aránya. A kórházi háttér nélkül működő járóbeteg-szakrendelések esetében is fogy a humán erőforrás.

Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint nehéz megbecsülni, hányan állhatnak fel, de saját felmérésük szerint a magasabban képzett ápoló kollégák közül minden negyedik felelte, hogy gondolkodik a távozáson. Ez persze nem jelenti azt, hogy ennyien biztosan fel is mondanak majd. Most döntő részük, ha akarna se mondhatna fel a veszélyhelyzet miatt. További részletek kapcsolódó cikkünkben.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG