Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ősszel újabb járványhullám várható, és az is kiderülhet, marad-e elég orvos az állami kórházakban


Oxigénpalackok a fehérgyarmati kórházban 2021. április 2-án
Oxigénpalackok a fehérgyarmati kórházban 2021. április 2-án

Újabb orvos beszélt arról, szerinte mi várható az egészségügyben a hónap végén megszűnő felmondási tilalom után. A Szabad Európának korábban több szakember is arról beszélt, hogy felmondási hullámtól tart az egészségügyben.

Csernavölgyi István, akit a pandémia kezdetén, 2020 áprilisának elején azonnali hatállyal felmentett a székesfehérvári Szent György Kórház éléről Kásler Miklós, egyebek között arról beszélt a Népszavának, hogy a szolgálati jogviszony a járvány alatt erősen korlátozta a szabad mozgást.

Az 55 éves belgyógyász, kardiológus négy hónapja az egyik legnagyobb magyarországi egészségügyi magánvállalkozás, az OTP-s Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó Bonitás 2002 Zrt. 100 százalékos tulajdonában lévő Budai Egészségközpont új vezetője.

Arra a kérdésre, valóban eltűntek-e az állami rendszerből az orvosok és fölszívta őket a magánellátás, azt felelte, május végén a felmondási tilalom véget ér, így szerinte őszre kiderülhet, hogy marad-e elég orvos az állami kórházakban.

Csernavölgyi Istvánt azzal az indokkal menesztette 2020 áprilisának elején Kásler Miklós a székesfehérvári Szent György Kórház éléről, hogy késtek a halottak számáról szóló jelentéssel. A Népszava szerint a kórház dolgozói számára nyilvánvaló volt, hogy az adminisztrációs hibáért nem a főigazgató a felelős. Az orvos perelt, és a Győri Ítélőtábla, a korábbi első és másodfokú bírósági döntéseket megerősítve azt állapította meg, hogy jogellenesen mondtak fel az egykori fejér megyei kórház főigazgatónak.

Csernavölgyi István arról is beszélt, hogy náluk műtét típusonként más, jelenleg 140 és 280 nap közötti a várólista. Úgy véli, hogy a várólisták nem feltétlenül csak a kapacitás hiányától generálódnak. Mint mondta, „az elmúlt két évben az ellátóknak a Covid-betegekre kellett koncentrálniuk, át kellett alakítaniuk a struktúrát, az ágyaik egy részére még most sem vehetnek fel beteget, még mindig fönn kell tartaniuk a Covid-ellátásra”.

Hozzátette, hogy ők már visszaálltak az eredeti működésre, de őszre újabb hullám, a pandémia erősödése várható, ami alapvetően befolyásolhatja a várakozási időket is.

A kormány nem számít tömeges felmondásra, a szakszervezet szerint azonban benne van a pakliban

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter április végén, a Kormányinfón egyebek között arról beszélt, hogy sem az orvosoknál, sem az ápolóknál nem számít tömeges felmondásra, miután a veszélyhelyzettel együtt megszűnik az egészségügyi dolgozók felmondási tilalma.

Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke azonban a Szabad Európának azt mondta, sokan annyira ki vannak égve, hogy nemcsak a jelenlegi munkahelyüket, de magát az egészségügyi pályát is el akarják hagyni.

Azt, hogy hányan állhatnak fel a felmondási tilalom megszűntével, a szakszervezeti vezető szerint nehéz megmondani, de a saját felmérésük szerint a magasabban képzett ápoló kollégák közül minden negyedik felelte azt, hogy gondolkodik a távozáson. Ez persze nem jelenti azt, hogy ennyien fel is mondanak majd, de gondolkodnak rajta.

A szakmai szervezet vezetője szerkesztőségünknek úgy fogalmazott, a veszélyhelyzet alatt visszatartottak olyanokat, akik nyugdíjba mentek volna. Sokaknak olyan mértékű a kiégettsége, hogy nem akarnak már a pályán maradni. Többen vannak, akik a magánellátásba mennek át, vagy külföldre szerződnek, ahol már megbeszélt állásuk van, csak a felmondási tilalom végére várnak.

A szükséges létszám 25 százaléka hiányzik a rendszerből

Tavaly összesen 25 ezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma az egészségügyben és a szociális ágazatban. Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász februárban egyebek között arról beszélt a Szabad Európának, hogy csak az alapellátásban tíz százalék körül van a betöltetlen praxisok aránya, és a kórházi háttér nélkül működő járóbeteg-szakrendelések esetében is fogy a humán erőforrás.

Mint mondta, a béremelés ellenére sokan mennek el az állami szektorból, mert a paraszolvencia kivonása és az egyenlő bérek nem motiválják az orvosokat a szolgáltatások nyújtására. Hozzátette, műtétek maradnak el amiatt, hogy nem tudnak anesztéziát biztosítani, és nincs, aki ápolja a betegeket. Az elégtelen közellátás következtében a magánegészségügy iránti kereslet óriásira duzzadt, ott viszont nincs már elég egészségügyi kapacitás, ezért folyamatosan szívják el a közszolgáltatásból az orvosokat és a nővéreket.

Sinkó Eszter szerint egészen elképesztő az erodáció, és lehet ugyan azt mondani, hogy a pandémia és az elrendelések az okozói mindennek a sok gondnak, de félő, hogy ha a kormány feloldja a veszélyhelyzetet, még többen fognak elmenni.

A nővérfronton, a szakember szerint nagyon komoly bérfejlesztést kell végrehajtani, és – Soós Adriannához, a FESZ elnökéhez hasonlóan úgy véli – akár ötvenszázalékos béremelés is bele kell hogy férjen ahhoz, hogy megállítsák a nővéri elvándorlást, illetve visszaédesgessék azokat, akik már elmentek.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanakkor a már korábban is idézett április végi Kormányinfón úgy fogalmazott, szerinte az ápolók csak az orvosi bérekhez képest nem jártak annyira jól, de az orvosoktól függetlenül történelmi léptékű volt a béremelés az egészségügyben.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG