Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Stabilan csökken a kórházban lévő koronavírusosok száma


Oltáshoz sorakozó emberek a budapesti Honvédkórházban 2021. február 5-én
Oltáshoz sorakozó emberek a budapesti Honvédkórházban 2021. február 5-én

A járvány halálos áldozatainak száma, a kórházban lévőké és a lélegeztetőgépen lévőké is csökkent az elmúlt hét során. Az oltási program továbbra is áll, a kormányt pedig bizonyítottan nem érdekelte, hogy hány lélegeztetőgéphez lenne egyáltalán elég szakképzett személyzet.

Az elmúlt hét napról a járvány 73 újabb áldozatát jelentette az állam, a közvetlen áldozatok száma így 48.184 főnél jár Magyarországon.

Kitartóan csökken a kórházban kezelt, regisztrált koronavírusos betegek száma. Jelenleg 749 ilyen beteget tartanak nyilván, közülük tízen vannak invazív lélegeztetőgépen. Előző héten az előbbi szám még majdnem ezer főnél járt, azt megelőzően pedig nem sikerült az adatközlés.

Témába vág: Az állam csúszott a járványadatok kiadásával, aztán inkább hagyta is az egészet következő hétre.

Nemrég egyébként egy adatigénylési perünk tárgyalásán derült ki, hogy a kormány soha nem is kért pontos adatokat arról, hogy hány lélegeztetőgéphez van elég szakképzett személyzet Magyarországon.

Így fordulhatott elő, hogy miközben 1200-2000 ember lélegeztetéséhez volt csak elég felkészült ápoló és orvos, az állam 17 ezer lélegeztetőgép megvásárlása mellett döntött.

Jelentős részüket egyébként feltűnően magas áron kívánták megvenni, nemritkán közgazdaságilag kevésbé indokolt közvetítőcégeken keresztül. Az átlagos ár így a magyar adófizetőknek például a Németország által beszerzett gépek árának 14-szerese volt, a Hollandia által beszerzetteknek tízszerese. A beszerzett gépek elsöprő többségét máig nem használta senki Magyarországon.

Témába vág: A kormányt nem is érdekelte, hogy hány lélegeztetőgépre lenne elég orvos és ápoló.

A járványadatokra visszatérve: az oltási program az elmúlt időszakokhoz hasonlóan lényegében áll. Az elmúlt hét nap során országosan kevesebb mint kétszáz oltatlan beoltását sikerült megszervezni. Az államnak hivatalosan továbbra is az elérésük, miután az ország durván harmada még egy oltást sem kapott.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG