Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egy nap alatt több mint 250-en kerültek kórházba


Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben látnak el egy beteget 2021. február 18-án.
Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben látnak el egy beteget 2021. február 18-án.

Ismét több mint két és félezer új koronavírusos beteget jelentettek, 48 újabb halálos áldozat mellett. Csaknem másfél millió vakcina érkezett már meg az országba, nagyjából 450 ezer fő kapott eddig oltást.

2 623 újabb embernél regisztrálta az állam a koronavírus-fertőzést. Így összesen 405 646 főnél jár a hazai fertőzések száma. Hétfőn 4489 koronavírusos beteget ápoltak kórházban koronavírus-fertőzés miatt, közülük 394-en vannak lélegeztetőgépen.

Ez utóbbi azt is jelenti, hogy vasárnaphoz képest 256 fővel nőtt a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma. 48 beteg életét vesztette hétfőre, így a járvány közvetlen áldozatainak száma 14 347 főnél jár.

Az állam múlt héten közölte, hogy mennyi oltás érkezett meg eddig a gyártóktól. Ez alapján csaknem másfél millió adag vakcina érkezett már meg az országba. Így:

  • a Pfizer csaknem 670 ezer adagot szállított le adagot szállított,
  • a Moderna majdnem 40 ezret,
  • az Astra Zeneca pedig durván 170 ezret.

Az EU által is bevizsgált gyógyszerekből így összesen majdnem 880 ezer adag érkezett már meg Magyarországra. Az EU által még nem engedélyezett hatóanyagoknál

  • az orosz termékből kevesebb mint 46 ezer érkezett meg,
  • a kínaiból pedig 550 ezer.

Azaz majdnem 600 ezer keleti terméket szállítottak le eddig a kormány külön vásárlásaiból. Oltást hétfőig 453 457 fő kapott Magyarországon.

Közben érdemben felmerültek további alternatívák is a gyógyszerek alkalmazásánál. Kanadai kutatók szerint a Pfizer vakcinájából elég biztonságos lehet egy adag is jó ideig, a második adag beadását el lehetne halasztani annak érdekében, hogy minden prioritási csoportot be lehessen oltani.

Nagy-Britanniában például, ahol az Európai Gyógyszerügynökség engedélye előtt elkezdték alkalmazni a Pfizer oltóanyagát, a modellezések alapján úgy döntöttek, hogy az első oltás hatásossága miatt lehet 12 hetes különbség az első és a második oltás között, nem kell ragaszkodni a gyártó által ajánlott 3 héthez.

Az amerikai Pfizer és német partnere, a BioNTech azonban figyelmeztetett, hogy nincs tapasztalati bizonyítékuk ennek igazolására. Az amerikai FDA és az Európai Gyógyszerügynökség is ragaszkodott a vizsgálatok során tesztelt intervallumhoz.

Hatásosak-e a koronavírus mutációi ellen is a vakcinák?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:58 0:00

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG