Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Annyira hatékony az első adag Pfizer, hogy a kutatók új javaslattal álltak elő


 Pfizer-BioNTech-vakcinák érkeznek az egri Markhot Ferenc Kórházba 2021. január 26-án
Pfizer-BioNTech-vakcinák érkeznek az egri Markhot Ferenc Kórházba 2021. január 26-án

Annyira hatásos már a első oltás is a Pfizer koronavírus elleni vakcinájából, hogy kanadai kutatók szerint a második adag beadását el lehetne halasztani annak érdekében, hogy minden prioritási csoportot be lehessen oltani.

Az oltóanyag hatékonysága az első adag után 92,6% volt – mondta Danuta Skowronski és Gaston De Serres azoknak a dokumentumoknak az elemzése alapján, melyeket a gyógyszergyártó nyújtott be az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalához (FDA).

A két kanadai kutató a New England Journal of Medicine-ben publikálta megállapításait, amelyeket a Reuters szemlézett, és amelyek hasonlóak voltak a Moderna vakcinája esetében is, ott az első dózis hatásosságát 92,1 százalékon mérték.

"Rövid távon kevés hasznot hoz"

A Pfizer úgy reagált, hogy a vakcina alternatív adagolási rendjét még nem értékelték. Néhány ország, az alacsony ellátottsággal küzdve, olyan adagolási szokásokat vagy mennyiségeket vizsgál, amelyek eltérnek az oltások klinikai vizsgálatokban alkalmazott módjától.

Egyesek szerint a világjárvány sürgőssége rugalmasságot igényel, míg mások ellenzik az adatközpontú megközelítés elhagyását a célszerűség érdekében.

Nagy-Britanniában például, ahol az Európai Gyógyszerügynökség engedélye előtt elkezdték alkalmazni a Pfizer oltóanyagát, a modellezések alapján úgy döntöttek, hogy az első oltás hatásossága miatt lehet 12 hetes különbség az első és a második oltás között, nem kell ragaszkodni a gyártó által ajánlott 21 naphoz.

Az amerikai Pfizer és német partnere, a BioNTech azonban figyelmeztetett, hogy nincs bizonyítékuk ennek igazolására. Az amerikai FDA és az Európai Gyógyszerügynökség is ragaszkodott a vizsgálatok során tesztelt intervallumhoz.

A két kanadai tudós most azzal érvel, hogy lehet bizonytalanság egyetlen dózis esetében a védelem időtartamát illetően, de szerintük a második dózis beadása egy hónappal az első után „rövid távon kevés haszonnal jár”.

Magyarországon is a Pfizer volt az első koronavírus elleni vakcina, amivel megkezdték az oltást, és a két dózis között itthon is 21 napos intervallumot alkalmaznak.

Hatásosak-e a koronavírus mutációi ellen is a vakcinák?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:58 0:00

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG