Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egy hét alatt újabb 118 halálesetet hoztak összefüggésbe a járvánnyal


A fideszes Szita Károly kaposvári polgármester, párttársa, Novák Katalin akkori családügyi tárca nélküli miniszter és Péterfi István osztályvezető megtekinti a kaposvári szülészet egyik termét 2021. július 8-án
A fideszes Szita Károly kaposvári polgármester, párttársa, Novák Katalin akkori családügyi tárca nélküli miniszter és Péterfi István osztályvezető megtekinti a kaposvári szülészet egyik termét 2021. július 8-án

Emelkedett a járványban múlt héten elhunytak aránya az előző héthez képest, viszont ettől nem függetlenül most kevesebb koronavírusos van épp kórházban. Az állam oltásra hívó felszólítása még mindig nem kifejezetten eredményes.

A járvány újabb 118 áldozatát jelentette az állami egészségügy az előző hétnapos időszakról. Őket is beleszámítva a közvetlen áldozatok száma 47.798 főre emelkedett Magyarországon.

1597 koronavírusost tartanak nyilván jelenleg a kórházban fekvők közül. Közülük 18-an vannak invazív lélegeztetőgépen.

A kormány mindenkit újra kér, hogy aki négy hónapnál régebben kapta meg az előző oltását, vagy egyáltalán nem is kapott még, az adasson be magának egyet. Az ilyen igénnyel a háziorvoshoz vagy a házi gyerekorvoshoz lehet fordulni.

Egy péntekenként nyitva lévő kórházi oltópontra is be lehet menni időpontfoglalás nélkül. De ha valaki mégis akar mellette még egy, semmire nem kötelező időpontot foglalni, azt is megteheti.

Ez a módszer kevéssé hatékony, mert alig mennek el az oltásra a felszólítottak. Az ország nagyjából harmada még egy oltást sem kapott, de lehet, hogy most már nem is fog ilyen tempó mellett. Az elmúlt héten országosan napi 32 korábbi oltatlan beoltását sikerült megszervezni.

Az összehasonlítás kedvéért: egy magyar háziorvos tavaly naponta átlagosan 42 beteg kezelését jelentette le.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG