Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Magyar járványrekord: Több mint húszezer új fertőzöttet jelentett az állam


Oltásra várakozók az I. Számú Gyermekgyógyászati Klinika VIII. kerületi, Tömő utcai épületénél 2021. november 24-én
Oltásra várakozók az I. Számú Gyermekgyógyászati Klinika VIII. kerületi, Tömő utcai épületénél 2021. november 24-én

Tombol a járvány az országban, több mint húszezer új fertőzöttet regisztrált az állami egészségügy tegnap. Ez szinte biztosan új rekord, a fertőzések valós száma pedig lényegesen nagyobb lehet. Tovább nőtt a kórházba kerülő koronavírusos fertőzöttek száma, miközben újabb 69 közvetlen áldozatról is hírt adott az állam.

A járvány újabb 69 áldozatát jelentette be az állami járványügyi tájékoztatás szerdán. Velük együtt több mint 41 ezer közvetlen áldozatot tart már nyilván a magyar állam, ez lakosságarányosan a világon a negyedik legyengébb adat a Worldometer alapján.

Több mint húszezer új fertőzöttet is regisztrált az állam az előző nap során. Ez szinte biztosan új rekord egy nap alatt, bár a hétvégi napok adatait egy ideje leginkább ömlesztve adja csak meg a kormányzati tájékoztatás. A fertőzöttek valós száma az állam által regisztráltaknál lényegesen nagyobb is lehet az előző járványhullámok tapasztalatai alapján. Utóbbi ugyanis a tesztelési hajlandóságtól is erősen függ.

Az adminisztráció miatt is torlódhat
A kiugró szerdai adatot egyébként magyarázhatja az egyészségügyre terhelt adminisztráció belassulása is. A hétvégén elvégzett hivatalos, állami PCR-tesztek eredményét sokszor hétfőn-kedden tudja csak meg a háziorvos. A pozitív állami tesztből pedig még nem feltétlenül észleli az állam, hogy új fertőzöttet találtak, ezt a háziorvosnak is rögzítenie kell. Az utóbbi által kedden rögzített adatok pedig optimális esetben a szerdai állami adatokban jelennek meg. Mindez persze a korábbi hetekre is igaz volt.


Folytatódott a kórházban ápolt koronavírusos beteget számának növekedése, jelenleg 3145 főt tartanak nyilván. 164-en vannak invazív lélegeztetőgépen közülük.

A szennyvizekben mért víruskoncentráció szinte az egész országban nőtt, csökkenni pedig egy mérőhelyen sem csökkent. Tendenciaszerűen nézve Békéscsaba, Eger, Miskolc, Pécs, Szeged, Szekszárd, Tatabánya és Veszprém eredményeinél látott a Nemzeti Népegészégügyi Központ emelkedést.

Az oltási kampány most sem igazán jutott el új érintettekhez. Az előző nap során nagyjából másfél ezer ember első oltását sikerült megszervezni a még több mint 3,5 millió teljesen oltatlan magyar állampolgár közül. Az állam már rég nem közli az oltásra regisztráltak számát, de már nem is mindig kell regisztráció hozzá. További járványügyi adatokat alább kattintva talál.

Ausztriában kötelezővé tették az oltást

Ausztriában szinte minden felnőttnek kötelezővé tették a koronavírus elleni oltást. Az új szabály március 15-től válik kikényszeríthetővé, azaz onnantól hatszáz eurós pénzbírsággal sújtható az, aki nem oltatta be magát.

Kötelező oltás és vakcinalottó: járványkezelés Ausztriában
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:08 0:00

Ezt a büntetést évente négyszer is megkaphatja az érintett, de ha az állam így sem halad eléggé az átoltással, akkor 3600 euróra ugorhat az összeg.

„Aki be akarja oltatni magát, regisztráció nélkül teheti meg, és nagyon sok helyen. Buszokat és villamosokat is átalakítottak oltóponttá, engem is egy ilyenen oltottak be” – mesélte a Szabad Európának a Bécsben élő és tanító Fröhlich Nóra. Bécsben mindenkinek ingyenes a tesztelés – emelte még ki az építész, aki szerint ez jól érzékelteti, mennyire eltérő a járvánnyal kapcsolatos hozzáállás Magyarországhoz képest.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG