Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Mindenki érzi a felelősséget a másik iránt” – Ausztria a kötelező oltás előtt


A koronavírus-járvány miatti intézkedések ellen tüntetők az osztrák kancellária előtt az új kancellár eskütételi ünnepségén Bécsben, 2021. december 6-án. A transzparensen a felirat: „Ez a kormány a nép ellen lép fel, és azonnal le kell mondania”
A koronavírus-járvány miatti intézkedések ellen tüntetők az osztrák kancellária előtt az új kancellár eskütételi ünnepségén Bécsben, 2021. december 6-án. A transzparensen a felirat: „Ez a kormány a nép ellen lép fel, és azonnal le kell mondania”

Egy Bécsben élő építésszel, egyetemi tanárral és egy, az osztrák fővárosban egyetemre járó magyar diákkal beszélgettünk néhány nappal azután, hogy az osztrák kormány bejelentette: február elsejétől kötelező lesz a koronavírus elleni oltás a 18 évesnél idősebbeknek.

„A minap futottunk bele oltásellenesekbe a metrón. Maszk sem volt rajtuk. Amikor kérdőre vonták őket, mindegyik tudott mutatni egy papírt arról, hogy nem viselhet maszkot” – mondja Fröhlich Nóra építész, aki Bécsben dolgozik és tanít az ottani műegyetemen.

Nóra azt mondja, természetesen az oltásellenesek és a szigorítások ellen tiltakozók is hallatják a hangjukat, de az ő közvetlen környezetében, az egyetemen, a munkahelyén és a családi, baráti körében is inkább a megértő attitűd a jellemző. Arra, hogy vannak, akik másként gondolkodnak, inkább csak a hétvégenként zajló tüntetések és a város fölött köröző helikopterek emlékeztetik.

Mint mondja, a bécsi műegyetemen a népesség hetvenszázalékos átoltottságához képest kilencvenszázalékos a hallgatók és az oktatók oltottsága. Az építészhallgatóknál javarészt jelenléti oktatás zajlott korábban is és most is. Természetesen hangsúlyosan ügyelnek a biztonsági előírásokra, a gyakori szellőztetésre, a távolságtartásra. A diákok csak oltva vagy 48 órásnál nem régebbi PCR-teszttel léphetnek az egyetem területére.

Nóra egy nagy légterű építészirodában dolgozik, a munkatársakat heti háromszor tesztelik PCR-teszttel. Bécsben mindenki számára ingyenes a tesztelési lehetőség – hangsúlyozza az építész, aki szerint ez jól érzékelteti a járvánnyal kapcsolatos osztrák és magyar beállítottság közti különbséget.

„Aki be akarja oltatni magát, regisztráció nélkül teheti meg, és nagyon sok helyen. Buszokat és villamosokat is átalakítottak oltóponttá, engem is egy ilyenen oltottak be.”

A legkülönfélébb helyeken tették elérhetővé az oltást az osztrák fővárosban. A képen látható oltópontot például a Szent István-székesegyház Barbara-kápolnájában alakították ki 2021. augusztus 11-én
A legkülönfélébb helyeken tették elérhetővé az oltást az osztrák fővárosban. A képen látható oltópontot például a Szent István-székesegyház Barbara-kápolnájában alakították ki 2021. augusztus 11-én

Nóra gyermeke 2020 februárjában született, három héttel az első karantén előtt. Azt mondja, legszívesebben otthon tartaná a gyermekét, de a kicsinek is szüksége van a szociális kontaktusokra. „Felkészültem rá, hogy hetek kérdése, és ő is pozitív lesz.”

Mint mondja, a bölcsődék, az óvodák és az iskolák is nyitva vannak az osztrák fővárosban, azt a korosztályt, akit lehet, naponta tesztelik.

Amikor arról kérdezzük, hogy a járvány mennyire változtatta meg az életét, azt mondja, tud olyanokról, akiknek tönkre ment a kapcsolatuk, elváltak, de ő személyesen úgy érzi, hogy közelebb hozta egymáshoz a családtagjait.

„Mindenki érzi a felelősséget a másik iránt. Próbálunk vigyázni egymásra és magunkra. Teszteljük magunkat, nem járunk étterembe, normalitássá vált a családtagok között is a tesztelés. Így találkoztunk az ünnepek alatt is.”

Február elsejétől kötelező az oltás

A Szabad Európa is beszámolt arról, hogy az omikron-variáns gyors terjedése, a fertőzöttek számának drasztikus emelkedése miatt az osztrák törvényhozás megszavazta a 18 évesnél idősebbek oltási kötelezettségét koronavírus ellen.

Az intézkedés alól kibújni gyakorlatilag lehetetlen lesz, hiszen a hatóságok összevethetik a lakcímnyilvántartást az oltási nyilvántartással, így akinek állandó vagy akár csak ideiglenes lakcíme van az országban, arról kiderül, hogy beoltotta-e magát.

A kötelezettséget február elsejétől több lépcsőben vezetik be.

  • Az első fázisban, február elejétől március 14-ig minden háztartást írásban értesítenek a követelményekről. Ekkor még nem büntetik az oltást elmulasztókat.
  • A kötelezettség csak március 15-től válik kikényszeríthetővé. Megkezdődnek az ellenőrzések. Aki nem tartja be a szabályt, hatszáz eurós pénzbírsággal sújtható egy évben akár négy alkalommal.
  • A harmadik szakaszt csak akkor léptetik életbe, ha nem haladnak megfelelően az oltással. Aki még ekkor sem oltatja be magát, akár 3600 eurós bírságra is számíthat.

Kicsit már belefáradtak ebbe az emberek”

Ezt már egy Bécsben tanuló magyar diáklány mondta a Szabad Európa kérdésére. Ő azt tapasztalja a diáktársain, hogy kezdik lazán venni és rezignáltan fogadni a szigorításokat.

Mint mondja, több olyan diákról tud, aki tudta magáról, hogy fertőzött, mégis közösségbe ment. Hangsúlyozza, hogy a tesztelés mindenki számára elérhető és ingyenes, az egyetemi campuson van oltópont és tesztelési lehetőség is, de tesztet bármelyik drogériában lehet kérni.

Úgy érzi, a február elsejei szigorítással az ő élete nem fog jelentősen változni, hiszen három oltása van, annyi lesz a különbség, hogy jövő héten a három oltása ellenére már ő is csak PCR-teszttel tud bemenni például az egyetemi könyvtárba.

Mint mondja, a téli szünetben a családjával Ausztriában síelt. Tapasztalata szerint a bérletvásárláskor vették szigorúan az oltottság ellenőrzését, illetve a tesztelést, a pályákon, a hüttékben általában nem kérdeztek semmit.

Ausztriában jelenleg a 2G-szabály van érvényben

  • Csak oltott vagy gyógyult személyek léphetnek be vendéglátó- és szálláshelyekre, szabadidős és sportlétesítményekbe, kulturális létesítményekbe. Csak ők használhatják a hegyi felvonókat, illetve vehetik igénybe a testközeli szolgáltatóhelyeket, például a fodrászatokat.
  • FFP2-es maszk viselése kötelező nyilvános helyek zárt tereiben, illetve a szabadban akkor is, ha nem tartható be a legalább kétméteres távolság a nem egy háztartásban élők között.
  • A vendéglátó- és szórakozóhelyek 22 órakor zárnak.
  • A gyermekek tizenkét éves korukig mentesülnek a belépési tesztkötelezettség alól. Kivétel ez alól Bécs, ahol már hatéves kortól teszteltetni kell.
  • A nem teljesen oltott és nem gyógyult státuszú, iskoláskorú gyermekek az úgynevezett Holiday Ninja Pass-szal léphetek az országba, amellyel megszerezhető a 2G-státusz. Erről itt olvashatnak részletesen.

Egyes tartományokban lehetnek eltérések az országos intézkedésektől.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG