Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Drámaian lelassult az oltási tempó


Nagykállói oltóponton oltanak be egy férfit 2021. augusztus 8-án.
Nagykállói oltóponton oltanak be egy férfit 2021. augusztus 8-án.

Napi háromezer alá lassult az első oltások beadásának üteme, miközben a kormány állítólag a háziorvosokkal kerestetné fel egyenként a beoltatlan időseket. Nem kell mindenkinek harmadik oltás, de sokaknak kellhet negyedik is, különösen a Sinopharmmal oltott idősek lehetnek ilyen helyzetben. A hétvégén újabb négy közvetlen áldozata volt a járványnak.

A hétvégi napokon a járvány újabb négy halálos áldozatát regisztrálta az állami egészségügy. A közvetlen áldozatok száma így 30 037 embernél jár Magyarországon, ami lakosságarányosan a második legrosszabb adat a világon.

75 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 11 fő állapota olyan súlyos, hogy lélegeztetőgépre is szorul. Ezek a számok keveset változtak az elmúlt két hét során.

Napi háromezer alá esett az első oltások beadásának üteme, holott még több mint 300 ezer olyan regisztrált van az országban, akik még egy oltást sem kaptak. Augusztus 6-9. között kicsit több mint hétezer első oltást sikerült megszervezni, így 5 millió 649 ezer ember kapott eddig legalább egy oltást az országban.

A Telex információi szerint a kormány utasította a háziorvosokat, hogy egyenként keressék fel a 60 év feletti oltatlanokat, és próbálják meggyőzni őket az oltásról. Erről minden héten pénteken 12 óráig jelentést is kéne küldeniük, hogy hány embert kerestek fel, hányat oltottak be. Aki pedig így se kéri az oltást, azzal nyilatkozatot kéne aláíratniuk az önkéntes oltás elutasításáról.

Az oltatlanokra és az idős kínai oltásosokra kéne fókuszálni

Ha valakinél nem működött megfelelően az első két oltás, annak lehet, hogy elég a harmadik oltás, de ha nullaközeli immunválaszt adott a szervezetük az első két oltásra, könnyen lehet, hogy két újabb oltást kell kapniuk. Nincs igaza Kásler Miklósnak, harmadik oltásnak nem szabad Sinopharmot adni mRNS-vakcinával oltottaknak, mondta a Szabad Európának Falus András immunológus.

Szerinte a teljesen beoltatlanokon kívül azok az idősek a legveszélyeztettebbek, akik Sinopharmot kaptak, de mégsem termelődött antitestjük a vírus ellen.

A nyaralások is segítik az új járványhullámot

Több országban is a járvány új hulláma látszik kialakulni az új vírusvariánsok miatt. Ezek elsősorban az oltatlanok miatt tudnak terjedni, még ott is, ahol egyébként más országokhoz képest viszonylag magasnak számít az átoltottság.

Többek között az Egyesült Államokban és Szerbiában is romlani kezdtek a járványadatok, egy Belgrád melletti kórházban egy hét alatt megháromszorozódott a betegek száma. Gyakrabban találnak új esetet a népszerű nyaralóhelyek országaiban.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG