Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megugrott a kórházba került fertőzöttek száma


 Oltás Nádudvaron 2021. január 29-én.
Oltás Nádudvaron 2021. január 29-én.

Kevesebb mint háromezer első oltást sikerült megszervezni szerdán. Elhunyt újabb hat áldozat, miközben majdnem 10 százalékkal nőtt a kórházba küldött koronavírusosok száma. Ezrek életével fizethet az ország azért, mert a szabályozás elzárkózik a népszerűtlen maszkhasználattól.

A járványban elhunyt újabb hat magyar, így a közvetlen áldozatok száma a hivatalos tájékoztatás szerint 30 259 embernél jár.

Újra jelzőkkel látják el az áldozatokat
Az állami tájékoztatás nemrég visszatért az áldozatok esetében a "többségében idős, krónikus beteg" jelzőkhöz. A jelzőket a járvány kezdete után nem sokkal kezdték el hozzátenni a hivatalos halálozási tájékoztatáshoz, de a nyári áldozatoknál ezt már kivették.

Ugrott egyet a kórházi kezelésre szoruló, súlyosabb fertőzöttek száma, már 627 koronavírusos beteget ápolnak kórházban. Ezt több mint ötven emberrel haladja meg az előző napi szintet. Közülük 92 főt próbálnak lélegeztetőgéppel életben tartani.

Nagyjából 2,8 ezer első oltás beadását sikerült szerdán megoldani. Így jelenleg kerekítve 5 millió 903 ezer ember kapott legalább egy oltást Magyarországon. A magyarországi átoltottsági szint így jócskán az uniós átlag alatt van már.

Hány ember életébe kerülhet a népszerűség?

A járvány során az állam részéről gyakori volt a súlyos félretájékoztatás, és az információk visszatartása. Karsai Dániel alkotmányjogász például nemrég jelentette be, hogy bepereli az államot közérdekű járványügyi adatok visszatartása miatt.

Az kért adatok szerinte megvannak az államnak, „szomorú és ijesztő lenne, ha a magyar államnak semmilyen információja nem lenne pl. arról, hogy mi az aránya az oltatlanoknak az új fertőzöttek között”.

A negyedik hullám előtt a maszkhasználatról sem tudni, hogy milyen kockázatokat vállal a kormány a választók kényelméért.

Magyar előrejelzés híján egy, már korábban is használt amerikai előrejelzést néztünk meg Magyarországra. Eszerint a maszkhasználat kifejezetten hatékony, sok ezer ember élete múlhat rajta.

Van bármilyen észrevétele a cikkel kapcsolatban?
Mondja el véleményét a Szabad Európáról ebben a rövid kérdőívben: https://bit.ly/szabadeuropa-kerdoiv
Köszönjük!
  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG