Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Per indul az EMMI ellen a közérdekű Covid-adatok miatt


A kisvárdai Felső-Szabolcsi Kórház koronavírusos betegeket ellátó intenzív osztálya 2021. április 13-án
A kisvárdai Felső-Szabolcsi Kórház koronavírusos betegeket ellátó intenzív osztálya 2021. április 13-án

A minisztérium arra hivatkozik, hogy az adatigénylés „határidőben való teljesítése veszélyezteti az Emberi Erőforrások Minisztériuma veszélyhelyzettel összefüggő közfeladatai ellátását", ezért nem 15, hanem 45 napon belül adja ki az adatokat. Karsai Dániel szerint ez nyilvánvaló joggal való visszaélés, ezért az alkotmányjogász pert indít a minisztérium ellen. Sőt, tovább megy.

Az alkotmányjogász azt írta közösségi oldalán, hogy bő két hete fordult közérdekű adatigényléssel az EMMI-hez, egyebek között kérdezte:

a) összesen hány személy szorult kórházi kezelésre koronavírus-fertőzés miatt;

b) szeptember 1-je óta összesen hány személy fertőződött meg koronavírussal, és ezen személyek közül hány személy nem volt beoltva.

A jogász azt a választ kapta a minisztériumtól, hogy az adatigényélés

„határidőben való teljesítése veszélyezteti az Emberi Erőforrások Minisztériuma veszélyhelyzettel összefüggő közfeladatai ellátását, így az igénynek vagy az igény teljesítésének megtagadásáról szóló értesítés megküldésének (…) 45 napon belül teszek eleget”.

Karsai Dániel elismeri, hogy erre az EMMI-nek a veszélyhelyzeti kormányrendelet lehetőséget ad, emlékeztet ugyanakkor arra a nemrég született alkotmánybírósági döntésre, amely szerint a 45 napos kiegészítő határidőt csak nagyon alapos indokkal lehet igénybe venni, egyébként a közérdekű adatokat főszabályként 15 napon belül ki kell kiadni.

Joggal való visszaélés?

Az ügyvéd meglátása szerint a minisztérium válasza nyilvánvaló joggal való visszaélés, mert az EMMI semmilyen indokát nem adta, hogy a koronavírusra vonatkozó alapadatok kiadása miben veszélyeztetné a koronavírus elleni küzdelmet. Az adatok szerinte megvannak a minisztériumnak, „szomorú és ijesztő lenne, ha a magyar államnak semmilyen információja nem lenne pl. arról, hogy mi az aránya az oltatlanoknak az új fertőzöttek között”.

Az alkotmányjogász szerint ezek a jelenleg nem ismert információk fontos érvekkel szolgálhatnának a még be nem oltottaknak, hogy oltassák be magukat, vagy „éppen ellenkezőleg, kellemetlen, de reakciót igénylő információkkal szolgálna az oltások vagy egyes oltások hatékonyságáról”.

Rögtön Strasbourghoz is

Karsai Dániel azzal zárja bejegyzését, hogy pert fog indítani a kiadni kért adatok megszerzése érdekében.

Az elsősorban alkotmányjogi, illetve emberi jogi problémákat felvető ügyekkel foglalkozó jogász hozzáteszi, miután tudja, hogy ez a per nem fog elég gyorsan befejeződni ahhoz, hogy a mostani járványügyi helyzet megvitatásához érdemi információkkal szolgáljon, azonnal Strasbourghoz, az Emberi Jogok Európai Bíróságához is fordul, mert erre a szituációra nincs érdemi jogorvoslat Magyarországon.

Az alkotmányjogász bejelentésével kapcsolatban a Szabad Európa megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát, amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Van bármilyen észrevétele a cikkel kapcsolatban?
Mondja el véleményét a Szabad Európáról ebben a rövid kérdőívben: https://bit.ly/szabadeuropa-kerdoiv
Köszönjük!
  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG