Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nagyot ugrott a halálos áldozatok száma, erősödik a járvány negyedik hulláma


Az AstraZeneca koronavírus elleni oltóanyaga a kaposszekcsői orvosi rendelőben, 2021. március 17-én.
Az AstraZeneca koronavírus elleni oltóanyaga a kaposszekcsői orvosi rendelőben, 2021. március 17-én.

Jelentősen emelkedett a kórházi kezelésre szoruló koronavírus-fertőzöttek száma, miközben az előző napról 74 újabb elhunytat jelentettek. Ellenállnának a MÁV és a Volán dolgozói a kötelező oltásnak a szakszervezetek szerint.

A járvány 74 újabb halálos áldozatát jelentette az állam szerdán. Et csaknem a duplája a korábbi napok szintjének. Érdemes azonban több napos időszakok átlagát figyelni ilyenkor, az adminisztrációs hibák és késések is okozhatnak ilyen kiugró értékeket Magyarországon.

Nagy ütemben nő a kórházba kerülő fertőzöttek száma, 3.172 koronavírusos beteget ápolnak kórházban. Közülük 350 beteg állapota olyan súlyos, hogy lélegeztetőgéppel próbálják őket életben tartani.

Az előző nap során durván 3,5 ezer ember kapta meg az első oltását. Az elmúlt napokban átlagosan több ember fertőződhetett meg, mint ahánynak sikerült megszervezni az első oltását. Összesen eddig nagyjából 5 millió 959 ezer kapott legalább egy oltást Magyarországon, ami messze az uniós átlag alatti teljesítmény.

Ehhez érdemes tudni, hogy aki például csak egy oltást kapott még tavasszal, annak mostanra jó eséllyel egészen alacsony lehet az antitest-szintje. Túl magas antitest-szint pedig nincs, itt a több az mindig jobb, erről alább bővebben olvashat.

Még mindig nő a szennyvíz koronavírus koncentrációja is, állítja a népegészségügy. Békéscsaba, Debrecen, Eger, Miskolc, Szekszárd és Szombathely mintáiban találtak még több vírust a mintákban, csak Nyíregyházán kevesebbet.

Kötelező oltás: gondban van a MÁV és a Volán

"Ha a MÁV-nál bevezetik a kötelező oltást, akkor leáll a vasúti közlekedés"

– állította Meleg János, a Vasutas Szakszervezet elnöke at ATV-nek.

Szerinte a vasutasok átoltottsága megfelel az országos átlagnak. De szellemi munkakörre és végrehajtó szolgálati munkakörre szétbontva utóbbiaknál ez az arány lényegesen rosszabb.

"Azok, akik a vonatközlekedésben tevékenyen részt vesznek, ott az oldottság sajnos a legrosszabb aránnyal van" – mondta el a szakszervezeti vezető.

A helyzet a Volánnál sem jobb a szakszervezeti vezető szerint. Dobi István, a Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet elnöke szerint nem lesz kötelező az oltás, mert nincs tartalék a rendszerben, és ha bevezetnék, akkor leállna a Volán. Elmondása szerint óriási a felháborodás a volános munkavállalók körében a potenciálisan kötelezővé oltással kapcsolatban.

"Én próbálom őket nyugtatni, hogy még ezt senki nem tette kötelezővé, és ha kötelezővé teszik, akkor kell nekünk dönteni, hogy milyen lépéseket teszünk"

– tette hozzá Dobi István.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG