Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kötelező védőoltás: így csinálják külföldön


Covid-oltás beadása Oroszországban
Covid-oltás beadása Oroszországban

Számos országban kötelező a koronavírus elleni védőoltás az állami alkalmazottak és egy-egy szektor dolgozóinak számára. Az általánosan kötelező vakcina egyelőre ritka, de ahogy erősödik a negyedik hullám, egyre több helyen szigorítják az oltási kötelezettséget.

Péntek reggelre megjelent a Magyar Közlönyben a kormányrendelet, amely alapján a magyar munkáltatók kötelezővé tehetik a Covid-oltást az alkalmazottaiknak. Az új szabály a korábbi hazai törvényekhez képest jelentős szigorítást jelent, nemzetközi viszonylatban azonban nem annyira kirívó: a munkáltatókat ugyanis már több országban is felhatalmazták arra, hogy kötelezővé tegyék az oltást.

Sok helyen az állami alkalmazottaknak muszáj beoltatniuk maguknak, Görögországban és Olaszországban pedig oltási kártya nélkül senki sem járhat dolgozni.

Olaszország és Görögország: mindenkinek kötelező

Ma a világ országai közül aligha van szigorúbb oltási kötelezettség, mint Olaszországban – ez nem olyan meglepő azután, hogy Európán belül itt alakult ki az egyik legsúlyosabb járványhelyzet. Az elmúlt két évben 4,76 millióan betegedtek és 132 ezren haltak meg. Az olasz kormány október közepén tette kötelezővé minden munkavállalónak – a privát vállalatok munkásait is beleértve – az úgynevezett Covid-zöldkártyát, azaz az oltást vagy a negatív tesztet igazoló iratot. Az október 15-én életbe lépett rendelet szerint minden olyan munkavállalót, aki nem mutat be érvényes egészségügyi bizonyítványt a munkahelyén, fizetés nélküli szabadságra kell küldeni, de nem bocsátható el.

Az egyelőre év végéig érvényes jogszabály része az is, hogy ha egy munkavállaló mégis zöldkártya nélkül megy dolgozni, akár 1500 eurós (540 ezer forintos) bírságot is kaphat.

A döntés ellen több helyen is tiltakoztak:

  • Rómában egy tüntetés erőszakba torkollott, amikor a demonstrálók megrohamozták az ország legnagyobb szakszervezetének irodáit.
  • Szintén demonstrációkat tartottak a törvény érvénybe lépése előtt Torinóban és Bolognában, valamint az ország egyik legnagyobb kikötővárosban, Triesztben. Utóbbiban főként a dokkmunkások képviselői bírálták a törvényt, mivel a kikötői dolgozók jelentős részét még nem oltották be.
  • Genovában, Olaszország másik fő kikötőjében, a Reuters jelentése szerint, mintegy száz tüntető akadályozta a teherautók megközelítését, tiltakozva a zöldkártya ellen.

Görögországban már korábban, szeptemberben bevezették, hogy a magánszektor dolgozóinak vagy védőoltás-igazolást, vagy negatív tesztet kell bemutatniuk a munkahelyükön. Szintén kötelező a védettségi igazolás az újranyitott iskolákban, valamint a stadionokban, a múzeumokban, az éttermekben és a szórakozóhelyeken.

A köz- és magánszektorban dolgozóknak fizetniük kell a heti tesztekért, míg az iskolákban a gyermekek a kormány költségén kiosztott tesztkészleteket használhatnak.

A kötelező oltás terve Görögországban is tiltakozásokat váltott ki: júliusban több mint négyezren tüntettek a görög parlament ellen, és a rendőrség beszámolója szerint a tömeg egy része a rendőrökre támadt, Molotov-koktélokat dobtak feléjük, mire a rendőrség könnygázzal oszlatta őket.

Szlovénia: alkotmányellenes volt

Nem minden országban sikerült azonban bevezetni a kötelező védőoltást. Szlovéniában ugyan a kormány megpróbálta az oltás beadatására kötelezni az állami alkalmazottakat – mintegy 31 ezer embert, köztük a rendőrség, a hadsereg és az állami hivatalok alkalmazottjait –, azonban október elején az alkotmánybíróság úgy ítélte: az erről szóló tervezet alkotmányellenes.

Az alkotmánybíróság a szlovén rendőrség szakszervezetének panasza alapján döntött, de rajtuk kívül más, közalkalmazottakat képviselő szervezetek is bírálták a javaslatot. A rendőrök szakszervezete az alkotmánybíróság döntésére reagálva úgy fogalmazott, hogy „a bírák megakadályozták a kormányt abban, hogy megsértse a rendőrök emberi jogait és szabadságát”.

Állami alkalmazottaknak sok helyen kötelező

A magáncégek dolgozóinak egyelőre kevés helyen írtak elő kötelező oltást, az állami alkalmazottak már sok államban nem mehetnek dolgozni védettség nélkül. A tipikus szabályozás az, hogy az állami szférában kötelező az oltás, a magáncégek pedig kötelezővé tehetik, ha akarják.

Ez a helyzet például az Egyesült Államokban, ahol a tiszti orvosi szolgálat, a CDC állásfoglalásában azt írta: „A munkáltató megkövetelheti alkalmazottaitól a védőoltást.” Az amerikai szövetségi kormány már szeptemberben előírta saját alkalmazottainak az oltás kötelező felvételét. Az egyes szövetségi államok szintén előírhatnak ilyen kötelezettséget, több állam, például New York és Kalifornia már élt is a lehetőséggel.

Fellendült a feketepiac

Van olyan ország, ahol az alacsony átoltottsági rátán igyekeznek javítani a kötelező oltással. Ukrajnában a hatóságok előírják a tanárok, a kormányzati alkalmazottak és más dolgozók számára, hogy november 8-ig teljeskörűen oltassák be magukat, különben a fizetésük felfüggesztésével kell számolniuk. Ezenkívül mostantól a repülőgépekre, vonatokra és távolsági buszokra való felszálláshoz is igazolni kell a védőoltást vagy a negatív tesztet. Ukrajnában a felnőtt lakosságnak csak 16 százaléka van teljesen beoltva.

Arra azonban nem számítottak, hogy a döntés fellendíti a hamisított okmányok feketepiacát. Az ABC cikke szerint a hamis oltási bizonyítványokat száz–háromszáz dollárnak megfelelő összegért árulják, sőt már a kormány digitális applikációjának is elkészült egy hamisított változata.

A múlt héten Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vezetett egy megbeszélést, amelyen a hamisítványok elleni küzdelemről tárgyaltak. A rendőrség tizenöt kórház dolgozóit gyanúsítja érintettséggel. Nyolcszáz büntetőeljárást indítottak hamisítványokkal kapcsolatban és száz mobil egységet vetettek be a felhasználók felkutatására – mondta Denisz Monasztirszkij belügyminiszter. A múlt héten még egy volt törvényhozót is elkaptak.

Szektoronként kötelező

Van, ahol egy-egy szektorban mindenkinek előírták az oltást: Ausztrália kormánya például június végén úgy döntött, hogy kötelezővé teszi a védőoltást a magas kockázatú idősek gondozásában dolgozók és a karanténszállodák alkalmazottai számára. A nyugat-ausztráliai régiós vezetés október 5-én közölte: a bányászatban, az olaj- és gázkitermelésben dolgozó valamennyi munkavállalónak december 1-jéig meg kell kapnia az első oltást, és január 1-jéig a teljeset.

Angliában szintén az idősotthonokban dolgozók számára lett kötelező az oltás októbertől. Az angol éjszakai klubok és más, nagy tömegeket megmozgató szórakozóhelyek szeptember végétől szintén megkövetelik, hogy a vendégek igazolják a teljes oltás meglétét.

Kanadában a be nem oltott szövetségi alkalmazottakat fizetés nélküli szabadságra küldik, ha október 29-ig nem nyilatkoznak a teljes oltási státuszukról. Emellett a belföldön közlekedő vonatokon, a repülőgépeken és a tengeri közlekedésben dolgozóknak, valamint a 12 évesnél idősebb utasoknak október 30-ig kell igazolniuk, hogy beoltották magukat.

Van, ahol bírság helyett állami támogatással próbálják oltásra bátorítani az embereket. A horvát kormány júniusban jelentette be, hogy a továbbiakban oltási igazoláshoz kötné a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk enyhítésére szánt állami támogatásokat a vállalkozók számára.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG