Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán szerint nem lesz már maszkviselési előírás, mert az nem megoldás


Nyíregyházán készítik elő az oltóanyagot 2021. június 30-án.
Nyíregyházán készítik elő az oltóanyagot 2021. június 30-án.

Továbbra is folyamatosan növekszik a kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek száma, és elhunyt a járvány újabb öt közvetlen áldozata. Továbbra is nagyon lelassult az oltási tempó. Orbán Viktor szerint nem lesz maszkviselés vagy karantén, "mert az nem megoldás". A kötelező oltás viszont népszerűtlen lenne, így az se lesz.

Újabb öt ember halt bele a koronavírus szövődményeibe Magyarországon az állami tájékoztatás alapján. A közvetlen áldozatok száma így már 30 123-ra emelkedett. Ez többek közt azt is jelenti, hogy a világon Magyarországon haltak bele a második legtöbben a járványba lakosságarányosan nézve. Ezen a téren a legrosszabbul teljesítő ország Peru.

Kitartóan emelkedik tovább a súlyos állapotú, kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek száma is, jelenleg 353 ilyen beteget tartanak nyilván. 41 fertőzöttet pedig lélegeztetőgéppel tartanak életben.

Ismét nem sikerült javítani a lelassult oltási tempón, előző nap is durván 4 ezer ember első oltását sikerült megszervezni. 5 millió 855 ezer ember kapott így legalább egy oltást Magyarországon, a kezdeti előny után messze lemaradt az ország az uniós átlagtól.

Orbán szerint nem kell a maszk, értelmetlen a karantén is

"Az elszigetelés, karantén, maszk és így tovább, az még egyszer mondom, nem oldja meg a problémánkat. Ez egy olyan vírus, amely mindenkit megtalál. Csak az oltás segít"

- érvelt Orbán Viktor szeptember 17-i állami rádiós tájékoztatójában arra a felvetésre, hogy lesz-e újra bármi maszkviselési előírás. Eltántorítani viszont senkit nem akar az önkéntes maszkviseléstől, ha valaki maszkot szeretne hordani, csinálhatja Magyarországon.

Kötelező oltás szintén nem lesz, mert az a többségnél népszerűtlen intézkedés lenne.

"A magyar ember gyomra nem veszi be"

- érvelt a miniszterelnök. Szerinte ő valamilyen formában nap mint nap találkozik azzal, "hogy hogyan viselkednek a magyar emberek", ezért megismerte a magyarok hozzáállását.

A WHO-nak problémája volt a Szputnyik egyik gyárával

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felfüggesztette az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina jóváhagyási folyamatát. Ugyanis számos gyártási szabálytalanságra derült fény az Oroszországban végzett ellenőrzés során.

A szervezet júniusi jelentése szerint az orosz Pharmstandard gyógyszergyár Ufa városában működő gyárában túl nagy a lehetséges szennyeződések kockázata. Az orosz gyártó szerint viszont azóta ezeket a problémákat megoldották. ​

Van bármilyen észrevétele a cikkel kapcsolatban?
Mondja el véleményét a Szabad Európáról ebben a rövid kérdőívben: https://bit.ly/szabadeuropa-kerdoiv
Köszönjük!
  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG