Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Gyorsulnak a halálozások, lassul az oltási tempó


Ikerváron oltanak be egy férfit 2021. március 17-én
Ikerváron oltanak be egy férfit 2021. március 17-én

Egyre több fertőzött van kórházban, miközben előző nap belehalt a vírus szövődményeibe újabb 16 beteg. Nem sikerül felgyorsulni az oltásokkal. Az Európai Gyógyszerügynökség ajánlja a harmadik oltást, de az egészségesek közül se mindenkinek és csak hat hónappal a második után.

A járvány újabb 16 közvetlen áldozatáról tájékoztatott az állam kedden, így összesen eddig 30 246-an haltak bele Magyarországon a koronavírus szövődményeibe. 294 új fertőzöttet is regisztráltak.

Tovább növekedett a kórházba kerülő fertőzöttek száma is, jelenleg 585 koronavírusos beteget ápolnak kórházban. Közülük 86-an vannak olyan súlyos állapotban, hogy lélegeztetőgéppel tartják őket életben.

Nincs már nagyon hova lassulni az oltásokkal

Alig kétezer ember első oltását sikerült megszervezni az előző nap. Ez a megelőző három nap 1500 körüli átlagával az oltási tempó további lassulását mutatja.

Összesen eddig 5 millió 897 ezer ember kapott legalább egy oltást az országban, amivel Magyarország jóval az uniós átlag alatt teljesít.

Az EU-s gyógyszerügynökség is ajánlja a harmadik oltást

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) hivatalosan is ajánlja a harmadik, emlékeztető oltást a koronavírus ellen. Az EMA különbséget tesz a legyengültebb immunrendszerű emberek és az egészségesek közt.

Előbbieknek már 28 nappal a második oltás után ajánlja az újabb Pfizer vagy Moderna oltást. Szervátültetettek adatainak vizsgálata után kiemelték, nem biztos, hogy mindenkinél beindítja ez az antitestek termelődését, de legalább némelyeknél azt várják, hogy segíteni fog.

Az egészségeseknél viszont az eddigi adatok alapján hat hónappal a második oltás után tartják megfontolhatónak, hogy egy felnőtt kapjon-e még egy Pfizert. A Moderna harmadik oltását az egészségeseknél még vizsgálják.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG