Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A negyedik hullám csúcsa december első felére várható


Nagykállón oltanak 2021. augusztus 8-án
Nagykállón oltanak 2021. augusztus 8-án

Egyre több koronavírusos beteg kerül kórházba, miközben a hétvégén is durván napi tíz fertőzött halt bele járványba. Már napi ezerötszáznál is kevesebb első oltást adnak be, pedig nagyobb átoltottság mellett kevesebben halnak bele a betegségbe. A kötelező maszkviselés elhagyása is sok életet követelhet.

A járvány újabb 31 áldozatát jelentette az állam hétfőn az előző három napról. Így jelenleg 30 230 beteg halt bele a koronavírus szövődményeibe Magyarországon. 1492 új fertőzöttet is regisztrált az állami egészségügy.

Tartósan tovább emelkedett a súlyosabb állapotban lévő, kórházi kezelésre szoruló betegek száma is. Pillanatnyilag 560 regisztrált koronavírusos fertőzöttet ápolnak kórházban. Közülük 87 főt próbálnak lélegeztetőgép segítségével életben tartani.

Sok élet függ a mostani döntésektől

A seattle-i Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) kutatóintézet modellje szerint Magyarországon december 10-re eshet majd a negyedik hullám csúcsa a kórházi ágykapacitást tekintve, ekkor durván 8500 fertőzött lehet egyszerre kórházban.

A halálozások csúcsa ezt egy héttel követheti, napi 75–285 közötti értékkel. Kötelező maszkviseléssel viszont a modelljük szerint napi tíz alatt lehetne tartani a halálozásokat Magyarországon is. A magyar kormány korábban egyértelműen elutasította a maszkviselés visszahozását, mert Orbán Viktor szerint nem jó megoldás.

Nyilvános magyar modell hiányában korábban az IHME modelljével jelezte előre a Szabad Európa a tavaszi megbetegedési és halálozási hullámot.

Alig adnak már be első oltást

Az elmúlt három nap alatt négyezer első oltás beadását sikerült megszervezni. Ez azt jelenti, hogy napi ezerötszáz alá csökkent az első oltások száma, ami az oltási tempó további nagymértékű lassulását mutatja.

5 millió 895 ezer fő kapott legalább egy oltást Magyarországon, amivel bőven az uniós alatt vagyunk. A kormány most sem közölte, hány regisztrált van épp vagy hogy hányan várnak még az első oltásukra.

Magyarországi adatok alapján az is látszik, hogy a magas átoltottságú csoportok lényegesen védettebbnek tűnnek a koronavírus legsúlyosabb következményeitől, mint mások. Erről itt olvashat bővebben.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG