Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nyolcszáz körül van a napi új fertőzöttek száma


Oltás Tiszavasváriban 2021. január 28-án
Oltás Tiszavasváriban 2021. január 28-án

A fertőzésben elhunyt újabb tizenhat beteg, 774-en pedig azonosítottan megfertőződtek. Tovább nőtt a kórházi ápolásra szorulók száma, és háromezer első oltást adtak be tegnap.

A járvány újabb tizenhat ember életét követelte Magyarországon az állami tájékoztatás alapján. A közvetlen áldozatok száma így 30 275 főre emelkedett. Ezzel párhuzamosan 774 új fertőzöttet is azonosított az állami egészségügy.

Hatszázötven koronavírusos beteg szorul kórházi ápolásra, közülük száz fő állapota olyan súlyos, hogy lélegeztetőgépre tették. Mindkét érték magasabb némileg, mint az előző napon.

Nagyjából háromezer ember első oltását sikerült beadni tegnap. Így kevesebb mint 5 millió 906 ezer kapott legalább egy oltást az országban. Most sem közölték a regisztráltak számát, nem tudni, hány ember regisztrált várja még mindig, hogy eljusson hozzá a gyógyszer.

Egyre több megbetegedést jelentenek az iskolák is, a Klebelsberg Központ pedig az intézményvezetőkre bízta a védekezés megoldását.

„Semmi nem történik, nincs, aki számon kérje ezeket, vagy szóljon. Bármelyik korábbi járványhullám idején az emberek sokkal jobban odafigyeltek a szabályokra, a maszkviselésre, a kézfertőtlenítésre, mint most” – mondta el Németh Béla, a Pedagógusok Szakszervezete nógrádi elnöke az iskolai helyzetről. A Házi Gyermekorvosok Szövetsége külön is figyelmeztetett, hogy ez a vírus fertőzőbb, mint a bárányhimlő. Szerintük a delta-variáns okozta járványban a gyermekek aránya magasabb lesz, mint a korábbi hullámokban; a 18 év alattiak a felnőttekkel azonos arányban fertőződhetnek meg minden korosztályban. Korábban csak a fertőzöttek tíz-tizenöt százaléka került ki ebből korcsoportból.

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Totyik Tamás kevesli a tesztelést, szerinte csakúgy, mint a laborországnak tekintett Ausztriában, minden osztályt hetente legalább egyszer tesztelni kellene. Amelyikben pedig fertőzött tanulót találnak, azt azonnal le kellene zárni.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG