Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több mint ötvenen haltak bele a járványba a hétvégén


A Pfizer–BioNTech oltásának ampulláját fertőtlenítik Nyíregyházán 2021. június 30-án
A Pfizer–BioNTech oltásának ampulláját fertőtlenítik Nyíregyházán 2021. június 30-án

Több mint háromezer új fertőzött mellett ötvenegy halálesetet jelentettek a hétvégéről. Csaknem ezren vannak már kórházban a koronavírus súlyos tünetei miatt, miközben az oltási program szinte teljesen leállt.

A járvány újabb ötvenegy közvetlen áldozatáról tájékoztatott az állami honlap, velük 30 402 főre emelkedett a koronavírus szövődményei következtében elhunytak száma Magyarországon. Ez nem egynapi adat ugyanakkor, a péntek reggeltől hétfő reggelig tartó időszakot foglalja magában.

Ez időszak alatt 3274 új fertőzöttet regisztrált az állam, az új fertőzöttek valós száma ennél értelemszerűen csak nagyobb lehet.

Több mint tizedével nőtt a kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek száma is. Jelenleg 908 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 126-an vannak lélegeztetőgépen.

A hétvége alatt szinte alig működött az oltási program, három nap alatt nagyjából négyezer ember első oltását sikerült megszervezni. Az állam ezúttal sem közölte a regisztráltak számát, hónapok óta nem árulják el, hányan várnak még első oltásukra. Jelenleg 5 millió 924 ezer fő kapott legalább egy oltást az országban, amivel jócskán lemaradtunk az uniós átlagtól.

Budapest szerint hibás a csak oltásra alapozott stratégia

„Tudomásul kell vennünk, hogy egyelőre nem elegendő az oltásra alapozott védekezési stratégia. Hazánknál nagyobb átoltottsági szinttel rendelkező országokban is kötelező a száj és az orr eltakarása” közölte Karácsony Gergely főpolgármester nemrég.

Budapest vezetője levélben fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez azzal, engedje meg, hogy a főváros saját hatáskörben intézkedhessen a maszkviselés ügyében. Ezt ugyanis a jelenlegi jogszabályok nem teszik lehetővé.

Az elmúlt hetekben a Magyar Tudományos Akadémia mellett a Magyar Orvosi Kamara és több virológus, így Jakab Ferenc, Kemenesi Gábor és Rusvai Miklós is az oltáson túl a maszkhasználat mellett érvelt. A kormány viszont kitartóan ellenzi a maszkhasználatot.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG