Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Pintér Sándor engedélyére vár, hogy elrendelje a maszkviselést a főváros


Védőmaszkot viselnek egy étterem vendégei a koronavírus-járvány második hulláma miatt Nyíregyházán 2020. november 2-án
Védőmaszkot viselnek egy étterem vendégei a koronavírus-járvány második hulláma miatt Nyíregyházán 2020. november 2-án

Több szervezet és virológus sürgette az elmúlt hetekben, hogy a kormány ismét tegye kötelezővé zárt közösségi terekben a maszkviselést, mert úgy látják, hogy ez a negyedik járványhullám erősödése miatt indokolt. A főváros már lépne, de saját hatáskörben nem teheti, ezért Karácsony Gergely a belügyminiszterhez fordult.

A főpolgármester közösségi oldalán számolt be arról, hogy levélben fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez, engedje meg, hogy a főváros saját hatáskörben intézkedhessen a maszkviselés ügyében, mert ezt a jelenlegi jogszabályok nem teszik lehetővé.

Karácsony Gergely a Magyar Tudományos Akadémia héten megfogalmazott javaslataira utal posztjában. Mint írja, az MTA szerint is kiemelt szerepe van a maszkviselésnek a zárt terekben: a közösségi közlekedés járatain vagy rendezvényeken.

„Tudomásul kell vennünk, hogy egyelőre nem elegendő az oltásra alapozott védekezési stratégia. Hazánknál nagyobb átoltottsági szinttel rendelkező országokban is kötelező a száj és az orr eltakarása.”

A főpolgármester úgy fogalmaz, hogy a szakértők véleményét iránymutatónak tartja, ezért levelet írt a kormánynak, amelyben kéri, rendeljék el a maszkviselést.

A Fővárosi Önkormányzat számos megkeresést kapott, mások mellett a Szabad Európától is, amelyben azt kérdezik, miért nem teszik kötelezővé az orrot és a szájat eltakaró maszk használatát a tömegközlekedési eszközökön. Szerkesztőségünk azt a választ kapta, hogy ennek akkor lenne értelme, ha ezt más beltéri közösségi terekben is kötelezővé tennék.

Orbán Viktor szerint hamis illúzió, de azért jó, ha van a zsebben

Mint arról a Szabad Európa több cikkben is beszámolt, az MTA mellett a Magyar Orvosi Kamara és több virológus, így Jakab Ferenc, Kemenesi Gábor és Rusvai Miklós is a legfontosabb védekezési eszközön, az oltáson túl a maszkhasználat mellett érvelt.

A kormányzati kommunikációban a maszkviselés fontosságáról beszélő szakemberek véleménye egyáltalán nem köszön vissza. Orbán Viktor miniszterelnök közmédiának adott legutóbbi interjújában például arról beszélt, hogy az oltás az egyedüli védelem, a kötelező maszkviselés csak hamis illúzióba ringatná az oltatlanokat.

Hozzátette ugyanakkor, „jó, ha van az ember zsebében egy maszk”, nála is van mindig, és ha szükségét érzi zárt térben, fel is veszi. Másokat is arra kért, hogy ezt vegyék fontolóra.

XS
SM
MD
LG