Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tovább emelkedik a kórházba kerülő fertőzöttek száma


Harmadik oltásként az időseknél lényegesen gyengébb hatékonyságú kínai Sinopharm termékét adják be egy nőnek Hatvanban, 2021. szeptember 15-én.
Harmadik oltásként az időseknél lényegesen gyengébb hatékonyságú kínai Sinopharm termékét adják be egy nőnek Hatvanban, 2021. szeptember 15-én.

Tovább emelkedett a kórházba kerülő koronavírusos fertőzöttek száma, emellett a szövődmények következtében elhunyt újabb négy közvetlen áldozat. Most sem sikerült gyorsítani az oltási tempón. A WHO harmadik oltások helyett a szegényebb országoknak kérne vakcinát a fejlett világtól.

A járvány újabb négy áldozatát jelentette be az állami tájékoztatás szeptember 16-án. A közvetlen áldozatok száma így már 30 118 főre emelkedett Magyarországon. Ez lakosságarányosan a második legrosszabb adat a világon. Arányosan eddig a legtöbben Peruban haltak bele a járványba.

Tovább emelkedett a kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek száma, már 343 ember állapota olyan súlyos, hogy kórházi segítségre van szüksége. Negyven beteget tartanak életben lélegeztetőgéppel, csakúgy, mint előző nap. Múlt hét péntekhez képest 30 százalékkal nőtt a kórházban ápolt fertőzöttek száma.

Nagyon lassan mennek az oltások, pedig sokan várhatják

Kevesebb mint négyezer ember első oltását sikerült megszervezni előző nap. Így jelenleg nagyjából 5 millió 851 ezer ember kapott legalább egy oltást. A kormány jó ideje nem árulja már el a regisztráltak számát, de a korábbi állami tájékoztatás alapján százezres nagyságrendben vannak olyan regisztráltak az országban, akik még egy oltáshoz sem jutottak hozzá.

Orbán Viktor nem cáfolt sajtóhír alapján most azt jelentette be a frakcióülésükön, hogy az állam bárkit be tud oltani két héten belül. Korábban a kormányfő és más állami szereplők is nagyságrendileg különböző számokat állítottak a hazai oltási kapacitásokról. Az közös volt bennük, hogy eddig egyik sem bizonyult igaznak. Az oltási tempó azóta tavaszhoz képest töredékére lassult.

Az összehasonlítás kedvéért, ha négymillió embert be tudna oltani az állam egy oltással két hét alatt, az nagyjából napi 285 ezres oltási kapacitást feltételezne.

Ismét oltóanyagot kér a fejlődő országoknak a WHO

A WHO arra kéri a fejlett országokat, hogy ne harmadik oltásokat adassanak be a lakosaiknak, hanem először adakozzanak vakcinákat a szegényebb országoknak.

A világon eddig beadott 5,5 milliárd adag koronavírus elleni oltás négyötödét magas és közepes jövedelmű országokban adták be eddig a szervezet szerint.

“Elég volt az ígéretekből” - az oltások elosztására szólít fel a WHO
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:17 0:00
Van bármilyen észrevétele a cikkel kapcsolatban?
Mondja el véleményét a Szabad Európáról ebben a rövid kérdőívben: https://bit.ly/szabadeuropa-kerdoiv
Köszönjük!
  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG