Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nincsenek új áldozatok, de nőtt a kórházi kezelésre szorulók száma


Miskolcon oltanak be egy férfit 2021. augusztus 9-én.
Miskolcon oltanak be egy férfit 2021. augusztus 9-én.

Ötezer első oltás beadását sikerült megszervezni előző nap. Nem volt újabb halálos áldozat, több fertőzött szorul viszont kórházi kezelésre, lélegeztetőgépre is többen kerültek.

A járványnak nem volt új közvetlen áldozata előző nap a kormány augusztus 10-i tájékoztatása szerint. A koronavírus szövődményeitől elhunyt magyarok száma így változatlanul 30 037 főnél tart.

87 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, ami 12 fős növekedés előző, hétfői naphoz képest. Közülük jelenleg 15 embert próbálnak lélegeztetőgéppel életben tartani, a hétfői hasonló adat viszont 11 főről szólt.

"Olyan, mint egy terápia”: tetoválásokkal emlékeznek a járvány áldozataira
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:29 0:00

Nagyjából ötezer ember első oltását sikerült megszervezni előző nap, így jelenleg 5 millió 654 ezer ember kapott legalább egy oltást Magyarországon. Az állam most sem tette a közzé a regisztráltak számát, de az előző tájékoztatás alapján még több mint 300 ezer olyan regisztrált lehet, akiknek az első oltást sem sikerült még eljuttatni.

A globális felmelegedés új járványokat is hozhat

Kijött az ENSZ újabb átfogó tanulmánya arról, hogy mit tudunk jelenleg a klímaváltozásról. Ez lényegében a világ tudományos élvonalának a konszenzusos összefoglalója a témában, az első rész is mintegy négyezer oldal lett.

Cikkünket itt olvashatja a tanulmányról, korábban pedig Földvári Gábor járványtani szakértővel is beszélgettünk arról is, hogy a klímaváltozással az emberre veszélyes járványok jellemzőinek változását is várhatjuk.

Mi lesz az extra szeméttel?

A világjárvány nagy mennyiségű veszélyes hulladékkal is járt. Orvosi maszkok, kesztyűk, eldobható kórházi köpenyek és kötények halmozódtak fel, potenciálisan szennyezve a szárazföldet és a tengereket.

Szerte a világon sokan gondolkoznak azon, hogy hogyan lehetne ezeket a hulladékokat optimálisan újrahasznosítani, néhányat be is mutattunk.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG