Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Sikerült újabb 14 betegnél kimutatni a delta variánst


Autós oltóhelyen várják Pfizer-oltásukat az érintettek Kolozsváron, 2021. április 26-án.
Autós oltóhelyen várják Pfizer-oltásukat az érintettek Kolozsváron, 2021. április 26-án.

Napi ötezer első oltásra képes a hazai oltási rendszer napok óta. Egy újabb halálos áldozata volt a járványnak szerda óta, tovább csökkent a kórházban ápolt fertőzöttek száma. Eddig 23 összesen esetben tudta kimutatni a magyar egészségügy a delta variánst.

Egy újabb áldozata volt a járványnak az elmúlt 24 órában, így az összes áldozat száma 30 020 főnél jár. 62 koronavírusos beteget szorul kórházi ápolásra, közülük 10-en vannak lélegeztetőgépen. Előbbi szám némi csökkenést jelent előző naphoz képest.

A beoltottakból kicsit kevesebb, mint 5 millió 583 ezret jelentett a hivatalos járványportál, ami azt jelenti, hogy ismét alig ötezer embernek sikerült megszervezni az első oltását.

Gulyás Gergely a kormányinfón elmondta, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központban jelenleg vizsgálják az új fertőzöttek mintáit. Az elmúlt 24 órában összesen 15 új fertőzöttet regisztráltak, ebből 14 esetben mutatták ki a delta variánst, egy esetben pedig a gamma (brazil) variánst azonosították. Ez azt jelenti, hogy eddig 23 főnél igazolták Magyarországon a delta változatot.

Magyar kutatók megmérték a Sinopharm oltásának hatékonyságát, és kiderült, hogy 60 év feletti oltottak negyedénél, a 80 év felettiek felénél nem termelődött mérhető mennyiségű antitest. Erről bővebben alább olvashat.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG