Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Magyarország egyre inkább lemarad az oltásokkal


Oltópont Nyíregyházán, 2021. július 1-jén.
Oltópont Nyíregyházán, 2021. július 1-jén.

A lelassult oltási tempón most sem sikerült javítani. Folyamatosan nő a kórházba kerülő fertőzöttek száma, és újabb hat közvetlen áldozat hunyt el. Jogszerűtlen lehet az oltatlanság miatt kirúgandó egészségügyi dolgozók végkielégítésének elvétele.

A járvány miatt elhunyt újabb hat fertőzött, jelentette az állam szeptember 29-én. Az összes közvetlen áldozat száma így 30 185 főre emelkedett.

Az elmúlt hetek folyamatainak megfelelően tovább nőtt a kórházi kezelésre szoruló, súlyosabb fertőzöttek száma. 529 koronavírusos beteget ápolnak kórházban jelenleg, közülük már 81 beteget tartanak életben lélegeztetőgéppel.

Előző nap most is kevesebb mint háromezer ember első oltását sikerült megszerveznie az államnak. Így jelenleg 5 millió 884 ezer kapott legalább egy oltást Magyarországon. A beadott első és második oltások arányát tekintve is már messze az uniós átlag alá került Magyarország, a húsvét környéki lazítások óta ugyanis erősen lelassult az oltási tempó.

Az állam most sem tette közzé, hogy hányan regisztráltak oltásra. Ahogy azt sem lehet tudni, hogy az új, kórházi kezelésre szoruló betegek mekkora aránya oltatlan. Zacher Gábor a hatvani kórház orvosa például nemrég arról beszélt a Portfolio.hu-nak, hogy utóbbi adatok a nyilvánosságra hozatalával új lendületet lehetne adni a koronavírus elleni oltásnak azok körében, akik szkeptikusak a vakcinákkal szemben.

Jogszerűtlen lehet a végkielégítéssel zsarolni az egészségügyiseket

Az állam kirúgná emellé azokat az egészségügyi dolgozókat, akik nem hajlandók beoltatni magukat, mert veszélyeztethetik az ápolt betegeket. Néhány száz ilyen érintett lehet. Az iparágban kötelező oltást a Magyar Orvosi Kamara is támogatja.

A kormány terve viszont az volt, hogy a kirúgandó dolgozókat azonnali hatállyal, felmondási idő és végkielégítés nélkül kell elbocsátani. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint viszont a végkielégítés elvétele több szempont miatt is jogsértő módon aránytalan büntetés.

Van bármilyen észrevétele a cikkel kapcsolatban?
Mondja el véleményét a Szabad Európáról ebben a rövid kérdőívben: https://bit.ly/szabadeuropa-kerdoiv
Köszönjük!
  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG