Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Napi kampány: A fideszesek egy részének sem tetszhet, hogy Orbán Putyin irányába vitte az országot


Orbán Viktor 2018. július 15-én Moszkvában kereste fel Vlagyimir Putyin orosz elnököt
Orbán Viktor 2018. július 15-én Moszkvában kereste fel Vlagyimir Putyin orosz elnököt

Az ellenzék bevette a kampányba, hogy Orbán „Putyin csatlósa”, Semjén Zsolt szerint az amerikai demokraták és az EU elvennék a vallását és a családját.

Hamar magyarországi kampánytéma lett az Ukrajnában zajló háború is. A kormányoldal kezdettől fogva azt az üzenetet próbálja minden csatornán ismételni, hogy Márki-Zay Péter katonákat küldene Ukrajnába. Ilyet egyébként az ellenzéki jelölt soha nem mondott, azt értették félre, hogy miniszterelnökként végrehajtaná a NATO közös döntéseit. Orbán Viktort hasonló kijelentése miatt azzal támadta az ellenzék egy része, hogy atomfegyvereket akar telepíttetni Magyarországra. Ilyen döntés egyébként akkor és azóta sem merült fel, itt olvashat erről bővebben.

Az Egységben Magyarországért kampánya most azzal vágott vissza, hogy a Fidesz és Orbán „Putyin csatlósa”, utalva ezzel a miniszterelnök hangsúlyozottan szoros kapcsolatára Putyin elnökkel. A Telexnek adott válaszukban úgy indokoltak, hogy most látszik, hogy Európa békéje a tét, és a kormányváltás megakadályozná, hogy továbbra is a Fidesz „oroszbarát csatlóspolitikája” legyen az irányadó Magyarországon.

Március elsején többezres ellenzéki tüntetés volt Budapesten, ahol a magyar kormány hintapolitikája és az orosz agresszió ellen vonultak utcára az emberek. Márki-Zay Péter beszédében azt emelte ki, hogy ez az első alkalom, amikor a kormányfőnek fiktív háborúk helyett valós helyzettel kell szembenéznie, de a magyarok sorsa helyett mindig csak a lopás érdekelte. Szerinte Orbán is felelős a háborúért, mivel kiszolgálta Putyint, parancsára elzárta a gázt az ukrajnai magyarok elől, blokkolta Ukrajna NATO-csatlakozását és tágra nyitotta Magyarország kapuit az ügynökök előtt – írta a lap. Szerinte az EU-s és NATO-tagságunk véd meg épp minket, nem Orbán.

Török Gábor politikai elemző a HVG-nek arról beszélt, hogy „ez egy rettenetesen kellemetlen helyzet a kormány és különösen Orbán Viktor számára”, mivel egyrészt hibás volt a helyzetértékelésük, másrészt Orbán páriahelyzetbe kerülhet Európában Putyinnal való viszonya miatt. A fideszesek szerinte megosztottak a kérdésben, egy részük óriási csalódásként élte meg, hogy Magyarország végül kiállt Ukrajna mellett, és épp a nyugati szövetségesek mellé igyekszik felsorakozni. Török szerint épp káosz van a Fideszben, nehezen tudnak olyan témát találni, amiből jól jöhetnének ki.

Semjén Zsolt közben Kazincbarcikán azzal kampányolt, hogy „a mainstream Brüsszel” és az amerikai Demokrata Párt el szeretné törölni a családot, a vallást és a nemzetállamot, számolt be a Telex. Később kiegészítette azzal, hogy Brüsszelben és az Európai Néppárt találkozóin is úgy érezte, hogy általában keleti barbároknak tartják a magyarokat. De szerinte ezt rosszul gondolják ezek az ismeretlenek, ők a deviánsok és a magyarok a normálisak.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG