Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán: Magyarországnak ebből a katonai konfliktusból ki kell maradnia


Orbán Viktor közösségi médiás bejelentésének kezdőképe 2022. február 23-án.
Orbán Viktor közösségi médiás bejelentésének kezdőképe 2022. február 23-án.

A magyar miniszterelnök a Facebookon jelentette be, hogy a kormány nem fog sem katonákat sem fegyvert küldeni Ukrajnának. Ezzel meg nem nevezett "baloldali javaslatokat" kívánt megcáfolni.

"A helyzet ... Ukrajna és Oroszország között továbbra is komoly, sőt feszült"

– értékelt Orbán Viktor a Facebook-on.

Egyúttal bejelentette, hogy "Magyarországnak ebből a konfliktusból, ebből a katonai konfliktusból ki kell maradnia" és hogy szó sem lehet arról, hogy az ország fegyvereket vagy katonákat küldjön Ukrajnába. Orbán Viktor ugyanis ilyen baloldali javaslatokról tud, ezeknek akart ellentmondani. Emellett szerinte az esetleges menekülthullám érkezésére felkészült a rendőrség és a hadsereg.

Mire gondolhatott a miniszterelnök?

Egyelőre nem tudni, hogy Orbán Viktor milyen javaslatokról beszélt. A közelmúltban a közmédia és az Origo.hu kezdte el azt állítani, hogy Márky-Zay Péter kíván Ukrajnába magyar katonákat vagy fegyvereket küldeni.

Ezután viszont azt az állítását idézik, hogy a NATO közös döntéseit Magyarország is végrehajtja, ha ő lesz a miniszterelnök. A NATO részéről egyelőre semmilyen olyan döntésről vagy igényről nem tudni, hogy Magyarországnak fegyvereket vagy katonákat kéne küldenie a régióba.

Orbán Viktor egyébként 1999-ben arról beszélt, hogy válsághelyzetben kész lenne megfontolni a kormánya, hogy a NATO atomfegyvereket telepítsen Magyarországra.

Hiszen szerinte a szövetséget megalapító washingtoni szerződés „világosan leírja, krízishelyzetben mi a teendő”. Ilyen döntés egyébként akkor és azóta sem merült fel, noha az ellenzék egy része akkoriban azzal támadta Orbánt, hogy atomfegyvereket telepítene Magyarországra.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG