Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Napi kampány: Az állami média elfogultságán a háború sem változtat – mondja az ellenzék


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Tüntetés a „kémbank” előtt, Novák Katalin hivatalos jelölése, az MSZP-t érő korrupciós vádak.

Az orosz érdekeltségűNemzetközi Beruházási Bank (IIB) budapesti épülete előtti keddi tüntetésen adományokat is gyűjt az ellenzéki miniszterelnök-jelölt. Márki-Zay Péter azt ígéri, személyesen fogja ezeket az ukrán határra szállítani, amikor szerdán Záhonyba látogat. Az Ukrajnában dúló háborúhoz tartozik az a kampányszándéktól nehezen elkülöníthető hír, hogy Varga Judit igazságügy-miniszter is befogad egy ukrajnai menekült családot az otthonába, ha már a szervezett állami segítségnyújtásnak egyelőre kevés nyoma a határszakaszon.

Vonaton is menekülnek az emberek Ukrajnából
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:03 0:00

Az EBESZ magyarországi missziójához fordul az ellenzéki Egységben Magyarországért pártszövetség, mert elfogadhatatlannak tartják, hogy az állami média és „a szintén közpénzből fenntartott kormányközeli média” szerintük a putyini háborús propagandát terjeszt. Előzőleg az LMP-s Ungár Péter is a Médiatanács vizsgálatát követelte az MTVA műsorai miatt, amelyeket ő és pártja félretájékoztatónak minősített. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt médiaügyi tanácsadója az állami műsorgyártó vezérigazgatójának felmentését követeli. Polyák Gábor szerint az MTVA még háborús helyzetben sem képes megvalósítani a tisztességes tájékoztatást, ezért a hírhamisításért korábban jogerősen elítélt Papp Dánielnek távoznia kell.

Ha már a kormánybarát médiánál tartunk: a TV2 tovább halasztotta az Elk*rtuk című film bemutatását. A korábbi infók alapján január 23-i időpont után most hétvégén kellett volna műsorra tűzniük az alkotást, ehelyett még később (azaz a választásokhoz még közelebb) kerül az országos kereskedelmi tévécsatorna képernyőjére a valóságtartalma miatt vitatott film. Az első halasztást a rendező Kálomista Gábor még azzal indokolta, hogy a tévépremierrel meg akarták várni a romániai mozibemutatót. A Vajdaságban ingyenes vetítéseken fut az Elk*rtuk. Az élmény kiteljesítése érdekében a nézőket még popcornra, üdítőre és pogácsára is meghívta Gunarason a Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezetének elnöke.

Nem hozott sok meglepetést a fideszes Novák Katalin államfői jelölése: pártja hivatalosan is benyújtotta a szükséges ajánlást, amelyet minden fideszes és kereszténydemokrata képviselő aláírt. A kormánypárt egykori alelnökével szemben az ellenzéki összefogás Róna Péter közgazdász-jogász jelölését vetette fel, de ezt hivatalosan egyelőre nem jelezték. Az államfőválasztás március 10-én lesz.

Ugyan nem kifejezetten kampánytéma, de a választást is érinti, hogy újabb MSZP-s politikusok neve bukkant fel a BKV informatikai rendszerét érintő korrupciós ügyben. Horváth Csaba és Molnár Zsolt után Baja Ferenc, az MSZP pártalapítványa, a Táncsics Alapítvány kuratóriumi elnöke is szerepel Fuzik Zsolt, a BKV és a CBA volt informatikai vezetőjének gyanúsítotti vallomásában – írja az ATV. Baja Ferenc elismeri ugyan, hogy találkozott a vallomást tevő Fuzikkal, de cáfolja, hogy bármi köze lenne az ügyhöz, és a szivárogtatás mögött a közvélemény manipulálásának szándékát sejti.

Lemondott, de újra megpályázza hivatalát a költségvetési csalás miatt elítélt fideszes polgármester Méhkeréken – adta hírül a HVG. A kétezres lélekszámú békési település vezetője, Tát Margit a jogerős ítélet szerint egy gyermekvédelmi állami pályázaton nyert pénzt, de a vissza nem térítendő támogatást másra költötte, az elszámolásnál pedig hamis igazolásokat mutatott be. A 31 millió forintból mindössze egy kétnapos, tanároknak szóló továbbképzésre futotta. 2019-ben úgy nyert, hogy már tudni lehetett ezekről a vádakról, és úgy tűnik, most is indul a pozícióért kiírandó időközi választáson.

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG