Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Napi kampány: Évet értékelt Márki-Zay; a magyar állam is részt vehetett a Fidesz frakcióülésén


Márki-Zay Péter 2021 októberében
Márki-Zay Péter 2021 októberében

Ezer milliárd forintra becsülte a Fidesz egyik képviselője a választások előtti jóléti intézkedések árát. Kérdés, hogy ezzel a fegyverrel szemben elég lesz-e az ellenzéki retorika, például Márki-Zay Péter csütörtöki országértékelő beszéde.

„A világ globális kihívásai tekintetében azonos a megközelítés a két ország között” – mondta Orbán Viktor a brazil elnök budapesti látogatásán. Ha elfogadjuk, hogy korunk legjelentősebb globális kihívása a fenntartható fejlődés megteremtése, miközben Jair Bolsonaro politikájához a környezetvédelmi politika szétverése, az amazóniai esőerdők pusztításának jelentős felgyorsítása kapcsolódik, akkor úgy tűnik, hogy a Fidesz lemondott a környezettudatos választók megszólításáról elnöke nemzetközi szövetségeskeresése oltárán.

Fidesz

Folytassuk összefoglalónkat a kormánypárt kampányával.

Ezer milliárd forint a szaldója a februári „jóléti intézkedéseknek” – mondta Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott a Figyelőnek a hvg.hu szemléje alapján. A 2022-ben már nem indított fideszes képviselő szerint a közelgő választásnak az is a tétje, hogy ezek a juttatások a jövőben is megmaradnak-e. Arról nem beszélt, hogy – hasonlóan a 2002 utáni szocialista–liberális kormányhoz – a mostani pénzszórást is hitelből fedezi a Fidesz-kormány.

A Fidesz kihelyezett frakcióülésén a párt és az állam képviselői is részt vettek. Például Káel Csaba, egy nemzeti kulturális intézmény, a Müpa és a hazai filmtámogatásokról döntő szervezet vezetője is.

A frakcióülés utáni sajtótájékoztatón Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője kijelentette, hogy jogállamisági problémák vannak az EU működésében. A politikust a tegnapi bírósági ítélet ragadtatta a kijelentésre: az ugyanis lehetővé tette, hogy az EU intézkedésekkel védje meg saját támogatásait attól, hogy jogállami deficittel rendelkező országok ne a céloknak megfelelően használják fel.

A választások után jelentős átalakuláson mehet át a mostani ellenzék – mondta Mráz Ágoston Sámuel, a Fidesz think tankjeként is működő Nézőpont Intézet vezetője lapunknak adott interjújában. Az elemző nem lát meglepetést a Fidesz kommunikációjában és politikájában a választásokhoz közeledve sem.

Állam

Némi késéssel, de elindult választási ajánlásaink online ellenőrzésének lehetősége. Ha a választók közül sokan használják majd a kampányidőszak vége felé, azzal megnehezíthetik a kamupártok dolgát – írtuk újabb, a témával foglalkozó cikkünkben.

Ellenzék

Országértékelő beszédet tartott Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje csütörtök délután.

Az eseményen felszólaltak az ellenzéki pártok vezéralakjai, Karácsony Gergely, Kanász-Nagy Máté, Kunhalmi Ágnes, Donáth Anna, Jakab Péter és Dobrev Klára is.

Márki-Zay Péter elismerte a Fidesz egyes intézkedéseit is (kettős állampolgárság, határkerítés, közmunkaprogram, beltéri dohányzás megszüntetése), de érthetően inkább a kritikáit sorolta.

Megemlékezett a 43 ezer Covid-elhunytról (akiket Orbán nem említett évértékelőjében), illetve a NER-elit erkölcsi és gazdasági zülléséről beszélt, majd az ellenzék ígéreteit ismertette.

A Fidesz szerint „a Gyurcsány-show mai adását láthattuk”.

Az MSZP európai parlamenti politikusa, Ujhelyi István a Jelen hetilap videójában azt mondta, hogy nem akar muníciót adni a Fidesznek, de azt hiszi, hogy az ellenzékben „nem egyenlő módon érzi mindenki a súlyát és felelősségét annak, hogy Magyarország milyen úton megy tovább”.

A Telex háttérinformációk alapján írta meg Iványi Gábor lecserélését Róna Péterre az ellenzék köztársaságielnök-jelölésénél. A cikk informátorai szerint nem Iványi Gáborról, hanem Márki-Zay Péter határainak kijelöléséről szólt a Jobbiknak a metodista lelkész jelölését megakadályozó vétója.

És végül: az RTL összegyűjtötte azon színészek, énekesek, élsportolók, orvosok nevét, akik szerepet vállalnak politikusok, pártok kampányában, így igyekezve hitelességet adni neki.

  • 16x9 Image

    Kerényi György

    Kerényi György közel harmincéves újságírói pályája során hét médiumot alapított vagy vett részt az indításában: köztük kalóz-, roma és két börtönrádiót, valamint mainstream újságokat. Volt a Kossuth rádió főszerkesztője és három évig dolgozott a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál. Tíz évig tanított az ELTE médiatanszékén. 

XS
SM
MD
LG