Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Napi kampány: Maffiaszerű aláírásgyűjtés, új Fidesz-plakátok, Kövér László a kampányban


Egy korábbi képen Kövér László, az Országgyűlés elnöke beszédet mond a hetedik Nemesgörzsönyi Böllérverseny és Fesztivál megnyitóján 2022. február 19-én
Egy korábbi képen Kövér László, az Országgyűlés elnöke beszédet mond a hetedik Nemesgörzsönyi Böllérverseny és Fesztivál megnyitóján 2022. február 19-én

Véglegesek a pártlisták és a sorrend a szavazólapon, feljelentés halottak aláírásai miatt, levél az ukrán elnöknek.

Jogerős lett az országos listát állító pártok névsora, az eddig függőben lévő politikai tömörülések közül nyilvántartásba vették a Megoldás Mozgalom és a Normális Élet Pártja listáját is. Így már a pártok sorrendje is végleges a szavazólapon: Egységben Magyarországért, Normális Élet Pártja, Magyar Kétfarkú Kutya Párt, Megoldás Mozgalom, Mi Hazánk Mozgalom, Fidesz–KDNP.

A választás lebonyolításával kapcsolatos információk:

A Kutyapárt elnöke szerint maffiaszerű módszerekkel akarták csőbe húzni a jelöltjeiket a fideszesek, sokszor halott emberek ajánlásaival. Kovács Gergely azt mondja, számos választókörzetben kaptak ajánlatot az ajánlások összeszedésére. A gyanús esetek közé sorolja, amikor egy fideszes képviselő rokona hozott nekik aláírt íveket, amelyek között volt egy ív a Gattyán-féle mozgalomtól is, az övékre adott azonos nevekkel és aláírásokkal. Közokirat-hamisítás miatt feljelentést tesznek.

Szél Bernadett független képviselő is a rendőrséghez fordult ugyanebben az ügyben, miután Pest megye 2. számú választókerületében két olyan jelöltet is nyilvántartásba vettek, akiknek az ajánlásai között elhunyt személyek adatai szerepeltek. Szerinte a két jelölt a Gődény-féle Normális Élet Pártja és a Gattyán-féle Megoldás Mozgalom politikusa, ajánlóik között pedig csaknem száz halott neve szerepel.

Az egyetlen ügy a kampányban, amelyet nem a Fidesz irányít – elemzés
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:24:00 0:00

Új plakátokat tett ki a Fidesz a választási kampány részeként; ezeken a megszokotthoz képest fordított sorrendben, „Ne hátra, előre menjünk!” szlogen olvasható – írja a HVG. A plakát egyik oldalán fekete-fehérben ábrázolják a „múltat”, azaz Gyurcsány Ferencet és a NER kezdete előtt egyébként nem politizáló Márki-Zay Pétert, míg a másikon színesben Orbán Viktor látható.

A Fidesz kampányüzeneteit ismételte meg az Országgyűlés elnöke az Észak-Magyarországnak adott interjúban, amikor a választásról kérdezték. Kövér László „Gyurcsány trójai falovának” tartja Márki-Zay Pétert, és úgy véli, kormányváltás esetén nem Márki-Zay Péternek hívnák a kormányfőt, vagy ha mégis, akkor „rövid pórázon lenne tartva”, és „az emberek érdekeit figyelmen kívül hagyó és az ország szuverenitását aláásó, erőszakos és megszorító gyurcsányi politika térne vissza”.

Ukrajna elnökének írt levelet az ellenzéki pártszövetség miniszterelnök-jelöltje. Márki-Zay Péter szerint a kárpátaljai magyarság alapvető érdeke a független és demokratikus Ukrajna győzelme az agresszorral szemben. A pártszövetség nevében mély együttérzéséről, szolidaritásáról és teljes támogatásáról biztosította Volodimir Zelenszkijt és Ukrajna valamennyi polgárát. Arról is írt, hogy miniszterelnök-jelöltként világos programmal rendelkezik Magyarország külpolitikájának nemzeti konszenzuson alapuló helyreállításához.

Az Ukrajnában kirobbant háború első hírei ugyan a kormánypártok erősödésének kedvezhettek, mivel a Fidesz–KDNP a Medián friss mérése szerint a biztos szavazók körében 49 százalékon áll, ami hat százalékpontos előny az ellenzéki közös listával szemben, de négy évvel ezelőtt ilyenkor a Fidesz–KDNP sokkal erősebb volt, 54 százalékon állt – írja a HVG a Medián friss felmérése kapcsán.

A kormánybarát média csütörtöki kampánycikkei:

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG