Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Napi kampány: Novák az új elnök, felpörögtek a plakátrongálások


Orbán Viktor és a fideszes képviselők gratulálnak Novák Katalinnak 2022. március 10-én, miután megszavazták köztársasági elnöknek
Orbán Viktor és a fideszes képviselők gratulálnak Novák Katalinnak 2022. március 10-én, miután megszavazták köztársasági elnöknek

Új köztársasági elnöke van az országnak: Novák Katalin, a Fidesz közelmúltbeli alelnöke. A Mol vezetője elment szerepelni a Kormányinfóra, a kormány járványügyinek induló tájékoztatólevelében pedig már egyetlen szó sem volt a járványról.

Március 10-én Novák Katalint, a Fidesz közelmúltbeli alelnökét választotta a parlamenti képviselők többsége köztársasági elnöknek. Novák megválasztásakor hangsúlyozta, hogy ő nő, emellett keresztény, és minden magyart képviselni akar.

„A nekem adott talentumokat arra fogom használni, hogy eljussak azokhoz, akiknek a békesség és a megértés üzenetére van szüksége” – kampányolt az új köztársasági elnök.

Az ellenzéki összefogás jelöltje, Róna Péter az emberi méltóságot védte volna jobban. Szerinte emellett nem elfogadható, hogy a magyarok 74 százaléka jóval az Európa Unió szegénységi küszöbe alatt él, miközben mások „több milliárd forintos jachtokon napoznak örömlányokkal”.

„Anyagi jólétünket biztosítani tudjuk európai uniós tagságunkkal, és biztonságukat szavatolja a NATO. Miért kellene ezt félredobni egy orosz diktátor kedvéért?” – tért ki a külpolitikára Róna Péter a szavazás előtti beszédében.

Eredetileg a Covid–19-járvány miatt indított a kormány még tavaly információs hírlevelet a járványhelyzet iránt érdeklődőknek. A legutolsó tájékoztató levelükben viszont

már egyetlen szóval sem említették a járványt, helyette az orosz energiaszektor-beli szankciók ellen kampányoltak.

Emellett arra is utaltak, mintha a forint árfolyamának mélyrepülése is az EU-s szankciók lehetőségének lenne betudható.

A Kúria szerint Rogán Antal minisztériuma február végén egyszer már megsértette a választási törvényt, amikor az állam a járványügyi tájékoztatás mellé csomagolva kezdte el szapulni az ellenzék vélt álláspontját. Az államnak ezért büntetésből ki kellett fizetnie saját magának az eljárás díját.

Szokatlan módon a Mol vezetője, Hernádi Zsolt is megjelent a Kormányinfón a kormány benzinárstop nevű kampányintézkedésének fenntartásáról és technikai részleteiről beszélni. A választások előtt befagyasztotta ugyanis a kormány a benzinárakat, de ennek az lett az előre látható következménye, hogy beindult egyfajta régiós benzinturizmus Magyarországra. Az elhangzottak alapján nem volt világos, hogy miért akart Hernádi Zsolt személyesen megjelenni Gulyás Gergely mellett ezen a Kormányinfón.

Gulyás Gergely ugyanezen a rendezvényen arra kérte a tanárokat, hogy ne sztrájkoljanak március 15. után, legyenek tekintettel a gyerekek igényeire és a koronavírus-járványra.

Debrecenben Kósa Lajos plakátjait akarták magasabbra tenni a jelölt emberei, ezért elkezdték leszerelni és lejjebb tenni Varga Zoltán, az ellenzéki közös jelölt hirdetőtábláit. Az esetet fel is vette a képviselő.

Az Egységben Magyarországért Vác-környéki jelöltje, Inotay Gergely ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a rendőrségen plakátjainak szerinte „egyértelműen szervezett akcióra utaló” megrongálása miatt – írta meg Telex. A fideszes Rétvári Bence ellenfelének egy éjszaka alatt több száz plakátját rongálták meg a bejelentés szerint. Kovácsné Varga Ildikó, az Egységben Magyarországért képviselőjelöltje a csornai választókerületben ugyanezért tesz feljelentést.

Országosan 9300 ajánlóívet nem vittek vissza a jelöltek, jelölőszervezetek az ajánlásgyűjtés után, írta meg a Nemzeti Választási Irodára (NVI) hivatkozva a HVG. Az illetékes választási bizottságok ezért ívenként ezer forint bírságot szabtak ki rájuk. 2018-ban még tízezer forint volt ívenként a bírság, amiből 730 millió jött össze. Pontosabban csak papíron, mert a döntő részét végül soha nem tudták behajtani.

Ezúttal leginkább Gattyán György új pártja, a Megoldás Mozgalom nem tudott elszámolni a felvett ajánlóívekkel, ami 1561 ívet jelent, a független jelöltek pedig összesen 1729 ívet nem vittek vissza.

Márki-Zay Péter is új, konzervatív pártot alapítana a későbbiekben, mondta az InfoRádiónak. Nem a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) alakulna párttá, hanem két meglévő pártra alapoznának: az egyik a Gémesi György vezette Új Kezdet, a másik a Pálinkás József vezette Új Világ Néppárt.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG