Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem Novák Katalin volt Orbán Viktor első számú jelöltje az államfői posztra


Kövér László nem vállalta a felkérést
Kövér László nem vállalta a felkérést

A családpolitikai területet Novák után felügyelő Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter árulta el egy interjúban, hogy Orbán Viktor először Kövér Lászlóval beszélt az államfői jelöltségről, de ő ezúttal sem vállalta a felkérést.

Gulyás Gergely az ATV-nek adott interjúban azt mondta, „több felmerülő jelölt közül Kövér László nem vállalta, ennek ismeretében pedig egyetértettünk abban, hogy Novák Katalin jelölése a legjobb döntés”.

Kiderült az is, hogy a miniszterelnök elsőként Kövér Lászlóval beszélt. Arra a felvetésre, hogy Kövér László jelölése felért volna egy provokációval, a kancelláriaminiszter azt mondta, őt is a legjobb meggyőződésével támogatta volna. Hozzátette, egyetlen érve Kövér László jelölése ellen, hogy a házelnök kivonulása a pártpolitikából Gulyás szerint a Fideszben nehezen betölthető űrt hagyott volna.

Mint arról a Szabad Európa több cikkben is írt, Orbán Viktor karácsony előtt bejelentette, hogy a kormány Áder János helyére Novák Katalint akarja köztársasági elnöknek. A köztársasági elnök ugyanis nem maradhat két ciklusnál tovább. Novák Katalin közölte, hogy elfogadja a jelölést, és az év vége előtt lemond a miniszteri posztról.

Csütörtökön megjelent a Magyar Közlönyben, hogy hatályát veszti a családokért felelős tárca nélküli miniszter feladat- és hatáskörébe tartozó jogszabályok meghatározásáról szóló kormányrendelet, és a családpolitikát a jövőben a Miniszterelnökséget vezető miniszter viszi. Erről Gulyás Gergely az interjúban azt mondta, Novák Katalin tárca nélküli miniszter volt, a hivatalát a Miniszterelnökség biztosította. A választásokig eddigi államtitkárai fogják helyettesíteni, a Miniszterelnökségen maradnak, továbbra is ott fognak dolgozni.

XS
SM
MD
LG