Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Napi kampány: Óvodás vádak, verekedés és pártlisták a háború árnyékában


Az országos listák szavazólapi sorrendjének sorsolása a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülésén, a Nemzeti Választási Irodában 2022. február 26-án
Az országos listák szavazólapi sorrendjének sorsolása a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülésén, a Nemzeti Választási Irodában 2022. február 26-án

Lejárt az egyéni jelöltállítás és az országos listák bejelentésének határideje, kisorsolták a szavazólapok pártsorrendjét. Ukrajna orosz inváziója nagyban átírta a pártok kampánytevékenységét is, a háború témája átvette a vezető szerepet az üzenetek között.

A hétvégén lejárt a határidő az egyéni képviselőjelöltek aláírásgyűjtésére és a pártok országoslista-állítására. Várhatóan hat párt nevével találkozhatunk a listás szavazólapon: a sorsolás alapján kialakított sorrend szerint az Egységben Magyarországért pártszövetség lesz az első, a Fidesz a hatodik. A köztes helyeken a Normális Élet Pártja, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a Megoldás Mozgalom és a Mi Hazánk Mozgalom szerepel majd.

A határidő kikényszerítette az ellenzéki összefogás befutó helyeinek végleges elosztását is. Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelöltet a hat pártvezető követi Dobrev–Karácsony–Jakab–Fekete-Győr–Tóth–Ungár sorrendben. Gyurcsány Ferenc a pártvezetők utáni első, azaz nyolcadik helyre került, utána a legmagasabb helyre kerülő jobbikos jelölt, Kárpáti Z. Dániel a kilencedik. Az MSZP-s Molnár Zsolt a tizedik, bár az ő neve most a zuglói korrupciós ügy miatt szerepel inkább a hírekben. A nem pártvezető első jelöltek: a Momentumé a 12., a Párbeszédé a 15., az LMP-é a 21. helyre került.

A Fidesz országos listáját is megismerhettük: Orbán Viktort Semjén Zsolt és Kövér László követi. A szavazólapokon még látható helyekre Mátrai Márta háznagy és Gál Katalin EP-képviselő, a párt egyik alelnöke került. Az egyetlen meglepetés, hogy kimaradt a névsorból Farkas Flórián, helyette Sztojka Attila képviseli a cigányságot a lista 17. helyén. A korábbi bejelentések értelmében nem szerepel a sorrendben Lázár János és Navracsics Tibor sem.

Kampányháború

Nehezen lehet nem kampányfogásként értékelni, hogy az állami tévében a háború csütörtöki kirobbanása óta tett első nyilatkozatában Orbán Viktor kormányfő vasárnap is megismételte azt a feltételezést, hogy a baloldal „magyar katonák háborús övezetbe küldését” kérné. Ezt a gondolatot már az ukrajnai konfliktus első napjától ismételgeti különböző fórumokon a kormányoldal, Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője is kivette a részét ebből. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter ugyanakkor többször cáfolta a kijelentést, arra emlékeztetve az embereket, hogy a kormány oroszbarát politikája és Orbán Viktor szövetsége Putyin orosz elnökkel árulás.

A kormányfő is cáfolatokra kényszerült: a hétvégén számos alkalommal ő és a külügyminiszter is megerősítette, hogy az ország képviseletében nem vétózzák meg a nemzetközi közösség szankcióit.

A Kígyó-szigetet védő ukrán katonák szavait vetítette a budapesti orosz külképviselet épületére a Kutyapárt egy vasárnapi akció keretében, míg az Index.hu arról írt, hogy ellenzéki politikusok verekedtek össze a DK-s Dobrev Klára gyáli fóruma előtt. A kormánypárti médiának a hétvégén a Márki-Zay Péter állítólagos óvónőjével készült interjú adott témát, bár a politikus állítása szerint nem abba az óvodába járt, amelyet az asszony említett.

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG