Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Napi kampány: „Ruszkik, haza!” – rárepült az ellenzék Orbán Putyin-barát politikájára


Ellenzéki politikusok (középen Márki-Zay Péter) a február 24-i, az orosz invázió ellen tiltakozó tüntetésen
Ellenzéki politikusok (középen Márki-Zay Péter) a február 24-i, az orosz invázió ellen tiltakozó tüntetésen

Csütörtök – de lehet, hogy a rendszerváltás utáni európai történelem – legfontosabb híre, az Ukrajna elleni orosz invázió rögtön a kampány legfontosabb témájává vált.

A szövetségeseit ostorozó, viszont autoriter/diktatórikus vezetőkkel látványosan jó viszonyt ápoló unortodox orbáni külpolitika – a Fidesznek az Európai Néppártból való eltávolítása után – leglátványosabb kudarcát szenvedte el Putyin csütörtök hajnali inváziós parancsával.

Az ellenzék Orbán kemény támadásával igyekszik ebből minél nagyobb politikai hasznot húzni, míg a kormánypárt az események átkeretezésével a két választási győzelmet eredményező saját sztorija, a magyar emberek biztonsága mögé igyekszik rejteni szuverenista külpolitikája zsákutcáját.

Ellenzéki össztűz a hintapolitikára

Több ezer fős tüntetést szervezett estére az egyesült ellenzék. A pártok szónokai után színpadra lépő Márki-Zay Péter beszédében (és utána adott interjúiban) délelőtti megnyilvánulásaihoz képest (miszerint Orbán háborút előkészíteni ment három hete Moszkvába) nem ellenzéki vezérként, hanem nemzetegyesítő államférfiként igyekezett mutatkozni: „a háborús helyzet fontosabb a kampánynál”, mondta.

Erkölcsről beszélt, keresztény liturgikus könyörgést szőtt beszédébe, de azért kiemelt olyan témákat is, melyek még sok kényelmetlenséget okozhatnak a Fidesznek a háborúra reagáló nyugati szankciók miatt. A kormány függessze fel Paks 2. engedélyezését (a finn miniszterelnök máris új kockázatelemzést végeztetne a szintén az orosz Roszatom által épített atomerőművüknél), küldje el az országból az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Bankot (amely máris reagált a szankciós hírekre), Szijjártó Péter pedig adja vissza a nemrég az orosz külügyminisztertől kapott kitüntetését.

Míg az ellenzék miniszterelnök-jelöltje csak azt mondta, Orbán fejezze be a hintapolitikáját, a tüntetés másik szónoka, Karácsony Gergely szerint Orbán olajozta az Ukrajnát letaroló hatalmi gépezetet.

Megvédenek

A Fidesz érezhetően lefagyott az orosz invázió hírére, fél napba telt, mire megtalálták a kommunikációs paneleket, amelyek azért csatlakoznak az elmúlt napok hivatalos kommunikációjába is: Magyarország a békében érdekelt.

A téves helyzetérzékelés miatt (Török Gábor szerint Orbán az egy héttel ezelőtti Fidesz-frakcióülésen még arról beszélt, hogy nem lesz háború), amely a lavírozó orbáni külpolitika igazolásául is szolgált, a Fidesz sokáig ki sem ejtette Oroszország nevét, végül a miniszterelnök csak déli videóüzenetében ítélte el név szerint is az agresszort.

Az egyetlen ügy a kampányban, amelyet nem a Fidesz irányít – elemzés
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:24:00 0:00

A „magyar ember az első”, rezsicsökkentéses narratívát összekötve elutasította a Paks 2.-re vonatkozó ellenzéki követelést. A közpénzmilliárdokkal fizetett fideszes megmondóemberek is óvatosan indították el az elszakadást korábbi, „Oroszország nem fogja megtámadni Ukrajnát, ezt egy hülye is tudja” (Bayer Zsolt) álláspontjuktól. Ifjabb Lomnici Zoltán az ukrajnai harcokról: „Ha igaz, amit Putyin a népirtásról mondott, az árnyalja a képet.”

A fideszes átkeretezés szerint Orbán béke-, míg Márki-Zay háborúpárti. Ennek jegyében hangsúlyozta a miniszterelnök, hogy Magyarország nem telepít katonákat és katonai eszközöket Ukrajnába.

Történt azért más is a kampányban

Például csöndben megszületett a hónapok óta várt közös ellenzéki választási lista is. Az atv.hu szerint az első 45 mandátumszerzésre esélyes hely a következőképpen oszlik meg:

  • 14 – DK
  • 12 – Jobbik
  • 8 – Momentum
  • 8 – MSZP–Párbeszéd
  • 3 – LMP

Az MSZP és a Párbeszéd tehát elfogadta, hogy összesen nyolc helyük lesz az első 45-ből, cserébe megkapták a lista 46. és 47. helyét.

Az atv.hu úgy tudja, hogy a Jobbik, a Momentum és a Párbeszéd saját, befutó helyei közül egy-egy helyen Márki-Zay Péter kérésének megfelelően roma politikust indít. A DK pedig azt vállalta, hogy ha az LMP a két várható helyett csak egy egyéni győzelmet arat, akkor kompenzálja az LMP-t saját befutó helyeinek egyikével, hogy a zöldpárt frakciót alakíthasson.

Lázár János a Rádió 7 műsorában azt mondta, hogy ha Márki-Zay Péter legyőzi őt Csongrád-Csanád megye 4-es egyéni körzetében, felhagy a politizálással, mert nem lesz rajta a Fidesz országos listáján sem.

  • 16x9 Image

    Kerényi György

    Kerényi György közel harmincéves újságírói pályája során hét médiumot alapított vagy vett részt az indításában: köztük kalóz-, roma és két börtönrádiót, valamint mainstream újságokat. Volt a Kossuth rádió főszerkesztője és három évig dolgozott a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál. Tíz évig tanított az ELTE médiatanszékén. 

XS
SM
MD
LG