Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Napi kampány: Szavazhatnak a halottak; kihullott egy ellenzéki jelölt


Tornyospálca szellemháza. Az évek alatt 340 főt jelentettek be ebbe a házba, papíron a falu népességének 12 százaléka itt lakott
Tornyospálca szellemháza. Az évek alatt 340 főt jelentettek be ebbe a házba, papíron a falu népességének 12 százaléka itt lakott

Megvolt az első visszalépés a már regisztrált jelöltek közül. Márki-Zay Péter megint magyarázkodhat a szavai miatt. Szijjártó Péter kormánygéppel hozza Erdélyből a szavazatokat. Kampányösszefoglaló hétfőről.

Három százalékpontos a Fidesz–KDNP előnye a közös ellenzéki listával szemben. A Závecz Research friss közvélemény-kutatása szerint a biztos pártválasztók körében a kormánypártok 49, az Egységben Magyarországért 46 százalékon áll. A múlt év végén a pártlisták versenyében egy-két százalékponttal még az ellenzék vezetett. A Mi Hazánk három, a Kétfarkú Kutya Párt két százalékon áll.

A kutatás szerint a választókorú népesség hat százaléka (nagyjából ötszázezer ember) aktív bizonytalannak tekinthető: tervezik a részvételt, de még nem tudják, hogy kire adják a voksukat.

Ellenzék

Az egyesült ellenzék hat pártja és Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt Róna Péter jogász-közgazdászt (bár utóbbi képesítése körül merültek föl kételyek) jelöli a márciusi elnökválasztáson, aki korábban az LMP körül dolgozott. Múlt héten Márki-Zay Péter még azt mondta, hogy Iványi Gábort, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnökét jelölné köztársasági elnöknek. Sajtóhírek szerint a lelkészt a Jobbik vétózta meg. A jelölés lényegében formalitás, mert a parlamenti többség minden bizonnyal Orbán Viktor jelöltjét, Novák Katalin volt minisztert fogja megválasztani.

„Noha szavaimért ugyanott bocsánatot kértem, be kell látnom: kampányom folytatása súlyos terhet róna rám, a pártomra és az ellenzéki összefogásra. Ezért a jelöléstől a mai nappal visszalépek” – írta Facebookon Gér Mihály, a Párbeszéd politikusa és volt országgyűlési képviselőjelöltje. Gér azt követően lépett vissza, hogy kiszivárogtak egy korábbi, 2016-os autóbalesetével kapcsolatos kommentjei. Egy fiatal párt gázolt el az Andrássy úton, a fiú életét vesztette, a lány súlyos sérüléseket szenvedett.

A Pest megyei választókerületben az egyesült ellenzéknek 11 napja maradt egy új jelölt állítására, illetve a jelölt indításához szükséges ötszáz aláírás leadásához.

Márki-Zay Péter Facebookon magyarázta a fasiszták és kommunisták képviseletéről szóló mondatát, amely azóta a Fidesz-propaganda fő eszköze lett az ellenzéki minszterelnök-jelölt támadásában. „Azt, amit Orbán Viktor egy személyben megtestesít, ezt a szivárványkoalíciót úgymond, a liberálisokat, a kommunistákat, a konzervatívokat és a fasisztákat, ezt mi a szövetségben külön-külön képviseljük” – mondta nemrég a miniszterelnök-jelölt egy utcai fórumon.

Márki-Zay azt állítja, hogy ő a Fidesz-közeli Munkáspártról és a Mi Hazánkról beszélt, amikor kommunistákat és fasisztákat említett, ezek „Orbán Viktor szivárványkoalíciójába tartoznak”.

Mindössze egy nappal azután, hogy a pécsi ellenzék felsorakozott az előválasztáson győztes Mellár Tamás mögé, a volt pécsi DK-s alpolgármester, jelenleg független képviselő Bognár Szilvia bejelentette, hogy elindul az országgyűlési választásokon.

Baloldali kihívót kapott az érdi központú választókerületben a jelenleg a Demokratikus Koalíció frakciójában ülő Liberális párti Bősz Anett is a Magyar Nemzet szerint. A 2020 szeptemberéig a DK-ban politizáló Asztalos Éva is rajthoz áll a választáson.

Fidesz

Ellenzéki képviselőjelöltek támogatására – pontosabban ajánlóíveik aláírására – buzdította a Fidesz szavazóit Bayer Zsolt a Magyar Nemzetben. A publicista célja az lehet, hogy csökkentse a közös ellenzéki jelöltek győzelmi esélyeit egy-egy billegő körzetben.

Sokan elpártoltak a Fidesztől Simonka György büntetőügye miatt, csökkent a Fidesz-szervezetek száma az elmúlt időben – állítja Erdős Norbert a 24.hu-nak adott interjújában. Erdős szerint – akit Simonka korábbi körzetében indít a párt a 2022-es országgyűlési választásokon – ezen sokat kell dolgozni, ő maga pedig semmilyen viszonyban nincs a politikussal.

Németh Szilárd Instagram-sztoriban tette közzé, hogy Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus miért ajánlja őt. „Az ember a szava! Németh Szilárd szavai szilárdak, mint neve is, nomen est omen. Nála hitelesebben megnyilatkozó politikust nem ismerek. Egyenes, következetes, mély meggyőződéssel képviseli közös ügyeinket, ezt a képviseletet a parlamentben is rábízhatjuk.” Bagdy Emőke korábban a Meseország mindenkié című mesekönyv körüli botrányban foglalt állást fejlődéspszichológiai érvekkel a könyv érzékenyítő szándékai ellen. Megszólalását nyílt levélben utasította el több ezer pszichológus. Az ismert szakember rendszeres résztvevője fideszes lakossági fórumoknak.

Az áprilisi országgyűlési választáson eldől, hogy folytatódhat-e a nemzeti érdek érvényesítésére fókuszáló politika, vagy visszatér a birodalmi akaratnak való kiszolgáltatás időszaka – mondta a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn a madéfalvi Siculicidium-emlékműnél. Az Erdélyben a Fidesznek kampányoló – és adóforintokból működtetett kormánygéppel utazó – magyar külügyminiszter a magyarországi választáson való részvételre kérte a romániai magyarokat. „Továbbra is folytatódni fog a határon túli magyar közösségek támogatása Erdélyben és Székelyföldön, amennyiben az emberek újra bizalmat szavaznak a kormánynak az április 3-i választáson” – mondta Sepsiszentgyörgyön.

Állam

Az Alkotmánybíróság szerint nem alkotmányellenes az a törvénymódosítás, amely szerint az állandó lakcím már nem az életvitelszerű ott-tartózkodás helye. Az ellenzéki képviselők panaszát elutasító határozat szerint nincs olyan veszély, hogy fiktív lakcímbejelentések befolyásolhatnák a választás eredményét.

Az Országgyűlés 2021 novemberében döntött úgy, hogy a jövőben nem feltétele az állandó lakhely létesítésének, hogy az ember ott is éljen. Pedig egy billegő választókerületben akár néhány száz ember mozgatásával megnyerhető a mandátum. A Társaság a Szabadságjogokért akkor azt írta: a változtatás legalizálja a voksturizmust, amivel nyíltan veszélybe sodorja a választások tisztaságát.

A legfőbb ügyész szerint a Völner-ügy az ügyészség korrupcióellenes elkötelezettségét bizonyítja. Polt Péter Szabó Tímeának, a Párbeszéd frakcióvezetőjének kérdéseire válaszolt. Polt a Transparency International elemzését egy bizonytalan mutatónak nevezte, amely nem tükrözi a valóságot. A Transparency International kutatása szerint Magyarország korrupciós helyzete jelenleg a második legrosszabb az Európai Unióban.

Az elmúlt hat évben több parlamenti képviselő ellen indult korrupció miatt eljárás, mint a rendszerváltás első 25 évében – mondta válaszában a legfőbb ügyész.

Hadházy Ákos független képviselő Facebookon azt írja, a Választási Iroda elküldte neki, hogy 2018 és 2021 között, négy év alatt összesen 3085 „elhunyt, határon túli honfitársunkat jelentettek ki a szavazásra jogosultak közül”.

Hadházy szerint viszont „ha tudjuk, hogy Magyarországon évente ezer főből 13-15 ember hal meg, akkor könnyen kiszámolható, hogy a határon túli regisztrált választók közül négy év alatt elhunytak száma minimum húszezer körül lehet. Ehhez képest csak háromezer honfitársunkat törölték a nyilvántartásból.”

  • 16x9 Image

    Kerényi György

    Kerényi György közel harmincéves újságírói pályája során hét médiumot alapított vagy vett részt az indításában: köztük kalóz-, roma és két börtönrádiót, valamint mainstream újságokat. Volt a Kossuth rádió főszerkesztője és három évig dolgozott a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál. Tíz évig tanított az ELTE médiatanszékén. 

XS
SM
MD
LG