Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

NATO-főtitkár: A szövetségesek döntik el, hogy menjen-e vagy maradjon


Jens Stoltenberg sajtóértekezletet tart 2023. június 15-én
Jens Stoltenberg sajtóértekezletet tart 2023. június 15-én

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön azt mondta: a szövetség tagjain múlik, hogy le akarják-e váltani, mivel meg is hosszabbíthatják kilenc éve tartó hivatali idejét.

A jövő hónapban Litvánia fővárosában, Vilniusban tartandó csúcstalálkozó előtt a NATO 31 tagországa most vitatja meg, hogy keressenek-e utódot a szövetség főtitkári posztjára.

Stoltenbergnek – aki 2014 óta áll a nyugati katonai szövetség élén – tavaly már egy évvel meghosszabbították hivatali idejét, egészen idén októberig, miután Oroszország 2022 februárjában megtámadta Ukrajnát.

A lehetséges utódok éllovasa Mette Frederiksen dán miniszterelnök, de Ben Wallace brit védelmi miniszter is ringbe száll.

Egyelőre azonban nincs egyetértés a NATO-tagok között, és a diplomaták egyre gyakrabban beszélnek arról, hogy maradásra kérhetik Stoltenberget.

Ez az egyetlen kérdés, amelyről nem ő dönt

A 64 éves Stoltenberg megismételte, hogy „nem áll szándékában hosszabbítást kérni”, a feladat megoldása a NATO-tagállamokra vár.

„Ami az utódlásomat illeti, arról a 31 szövetségesnek kell döntenie” – mondta Stoltenberg a NATO védelmi minisztereinek brüsszeli találkozóján.

„Én felelek minden döntésért, amelyet ennek a szövetségnek meg kell hoznia, kivéve egyet, és az a jövőmről szól – arról a 31 szövetségesnek kell döntenie.”

Több NATO-ország diplomatái szerdán azt mondták: jól fogadnák, ha Stoltenberg kezében maradna az irányítás, amennyiben nem találnak egyértelmű utódot a helyére.

A lehetséges utódok

Frederiksen – aki a közelmúltban az Egyesült Államokban, a NATO domináns államában járt – megfelel több európai szövetséges követelményeinek, ugyanis ő lehetne az első nő a NATO élén, ráadásul uniós tagállamból jön.

A szövetség keleti szárnyának NATO-országai azonban azt szorgalmazzák, hogy a térségükből vegye át valaki a gyeplőt, hogy ezzel is keményebb álláspontnak adjanak hangot Oroszországgal szemben.

Ha őt választanák, Frederiksen lenne a harmadik skandináv a NATO élén a norvég Stoltenberg és a dán Anders Fogh Rasmussen után.

A brit Wallace-t London erőlteti, de számos szövetséges egy korábbi állam- vagy kormányfőt szeretne látni a főtitkári székben, a diplomaták pedig azt mondják, Franciaország ragaszkodik ahhoz, hogy az illető EU-tagországból jöjjön.

Egyáltalán ki jöhet szóba?

Nincs hivatalos eljárás a NATO-főtitkár kiválasztására. Korábban olykor előfordult, hogy egy kevéssé emlegetett, az utolsó pillanatban felmerült jelöltre esett a választás.

A szövetség vezetője hagyományosan európai.

Stoltenberg hivatali idejének meghosszabbítása valószínűleg a jövő évi washingtoni csúcstalálkozóig tartana, amelyen a szövetség 75. évfordulójáról emlékeznek majd meg.

Antti Kaikkonen finn védelmi miniszter azt mondta: Stoltenberg megbízatásának meghosszabbítása „zene füleimnek”. „Stoltenberg nagyon jó munkát végzett, de természetesen biztos vagyok benne, hogy egy nap majd vissza kíván vonulni” – tette hozzá.

„Meglátjuk, milyen megoldást találunk.”

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG