Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

NATO-főtitkár: Megkezdődött az újabb átfogó orosz offenzíva Ukrajnában


A NATO főtitkára sajtótájékoztatót tart Brüsszelben 2022. május 25-én
A NATO főtitkára sajtótájékoztatót tart Brüsszelben 2022. május 25-én

Jens Stoltenberg arról számolt be, hogy Oroszország egyre több katonát és fegyvert küld Ukrajnába, miközben semmi jele nincs annak, hogy Vlagyimir Putyin elnök békére készülne.

„Amit látunk, hogy Putyin elnök és Oroszország még mindig meg akarja szerezni az ellenőrzést Ukrajna felett. Látjuk, hogy több katonát, több fegyvert küldenek” – emelte ki brüsszeli sajtótájékoztatóján az észak-atlanti szervezet vezetője hétfőn.

Az inváziós erők már hosszú hónapok óta nagy erőkkel támadják a kelet-ukrajnai Donyec-medencét és elsősorban a stratégiai fontosságú Bahmut környékét. Kijev azonban ennél is sokkal nagyobb szabású orosz offenzívára készül, amely a Donyecki és Luhanszki terület mellett az északkeleti Harkivi és a délkeleti Zaporizzsjai területét is érinti.

Az orosz hadsereg szombaton újabb drón- és rakétatámadásokat hajtott végre az ukrajnai energetikai infrastruktúra ellen, illetve csapást mértek több olyan közúti és vasúti szakaszra is, amelyeken keresztül a nyugati fegyverszállítások zajlanak. Egyes megfigyelők szerint ez már az újabb offenzíva kezdetét jelzi.

A légitámadásokra éppen akkor került sor, amikor az ukrán elnök hazatért nyugat-európai körútjáról, amelynek során a fegyverszállítások kiterjesztéséért lobbizott Brüsszelben, Londonban és Párizsban.

Ehhez kapcsolódóan: Helyreállt az energiaellátás Ukrajnában az újabb orosz csapásokat követően

Jens Stoltenberg rámutatott, hogy Ukrajna jóval több lőszert használ fel annál, mint amennyit a NATO szállít, ezért a gyártás felpörgetésére szólította fel a katonai szövetség tagállamait, illetve közölte, hogy a korszerű harci repülőgépek szállításának kérdése napirenden lesz a NATO-tagok védelmi minisztereinek február 14-i brüsszeli tanácskozásán.

Hozzátette: még amennyiben egyes országok így is döntenek, az sem jelenti azt, hogy maga a szövetség is részesévé válna a háborúnak, ahogy Oroszország hangoztatja.

Úgy vélekedett, hogy a vadászgépek ügyének rendezése „időbe fog telni”, azonban leszögezte, hogy „sürgős támogatást kell nyújtanunk Ukrajnának”.

Elképesztő harctéri elsősegélynyújtás a bahmuti bombázás után
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:40 0:00

XS
SM
MD
LG