Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

NATO-főtitkárhelyettes: Nincs kockázata annak, hogy Románia belesodródik a háborúba


Mircea Geoană
Mircea Geoană

Előző héten pilóta nélküli repülőgépek roncsaira bukkantak Romániában az ukrán határ közelében, Mircea Geoană azonban leszögezte: nincs semmi jele annak, hogy Oroszország szándékosan a NATO-tagállam területét támadta volna.

„A legfontosabb dolog megerősíteni a tényt, hogy semmi jele olyan szándékos akciónak, amelynek célja Románia, ezzel a NATO területének támadása lett volna” – emelte ki az észak-atlanti szövetség román főtitkárhelyettese.

Bukarest előző héten napokon belül kétszer is arról számolt be, hogy lezuhant drón roncsait találták meg az ukrán határnál, amelynek túloldalán az orosz hadsereg nagy erőkkel támadja a dunai kikötőket, amióta júliusban felmondta a gabonaegyezményt.

Románia határ menti régiójában sokakat félelemmel tölt el, hogy a fegyveres konfliktus őket is elérheti.

„Amikor hallod a háború zaját néhány száz méterre az otthonodtól, a munkahelyedtől, az érzelmeket, nyugtalanságot kelt. De nincs kockázata annak, hogy Románia részévé váljon a konfliktusnak” – hangsúlyozta Geoană, aki korábban hazája külügyminisztere és washingtoni nagykövete is volt.

Ehhez kapcsolódóan: NATO-főtitkár: Halad előre az ukrán ellenoffenzíva

Klaus Iohannis román elnök szombaton közölte, hogy a megtalált drón hasonlít ahhoz, amelyet az orosz haderő használ, az incidens pedig szavai szerint „teljességgel elfogadhatatlan megsértése a NATO-tag Románia légterének, ami valós kockázatot jelent a térségben élő román állampolgárok számára”.

A NATO-főtitkárhelyettes kijelentette: „Szeretném biztosítani a román közvéleményt, különösképpen a dunai ukrán határtérségben élőket, hogy nincs ok aggodalomra.”

Hozzátette: ő maga is el fog látogatni a szóban forgó régióba, jelenléte talán valamelyest megnyugtatja az embereket.

Arra is kitért, hogy a júliusi NATO-csúcstalálkozón újabb generációs védelmi terveket fogadtak el, amelyek pontosan az ilyen helyzetekre, rosszabb esetben a szándékos támadásokra fókuszálnak.

Ehhez kapcsolódóan: Négyezer német katonával erősítik meg a NATO keleti szárnyát Litvániában

Üdvözölte az Egyesült Államok azon terveit, amelyek értelmében megerősítenék a fekete-tengeri légi járőrözést, és ezért a jelenlegi ötezer mellé további NATO-katonákat vezényelnének Romániába. A lépés szerinte fontos biztosíték lenne hazája biztonsága szempontjából.

Az ukrajnai orosz invázió tavaly február 24-i megindítása óta a nyugati katonai szervezet megerősítette jelenlétét a keleti tagállamokban, további erőket telepítve Bulgáriába, Romániába és Szlovákiába is.

„Képzeljék el, mi történhetett volna, ha nem vagyunk a NATO tagja. Az emberiség történelmének legerősebb szövetségéhez tartozunk” – emelte ki.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG