Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Négyezer német katonával erősítik meg a NATO keleti szárnyát Litvániában


Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, Gitanas Nausėda litván elnök és Boris Pistorius német védelmi miniszter az észak-atlanti szövetség hadgyakorlatán 2023. június 26-án
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, Gitanas Nausėda litván elnök és Boris Pistorius német védelmi miniszter az észak-atlanti szövetség hadgyakorlatán 2023. június 26-án

Németország kormánya felajánlotta négyezer katona állandó állomásoztatását Litvániában a NATO keleti szárnyának megerősítése érdekében.

Boris Pistorius német védelmi miniszter hétfői vilniusi látogatásán bejelentette, hogy országa kész egy „erős dandár” állomásoztatására Litvániában.

Kitért arra is, hogy a katonák és családtagjaik megfelelő elhelyezése érdekében létre kell hozni minden szükséges infrastruktúrát és létesítményt.

A tárcavezető a német és a litván hadsereg közös NATO-hadgyakorlatának megfigyelésére érkezett a balti országba. A jelenlegi a harmadik hasonló erődemonstráció, a tervek szerint július 7-ig tart.

Németország ezer katonát és háromszáz harckocsit szállított Litvániába, ahol a NATO keleti szárnyán szükséges védelmi feladatokat gyakorolnak.

Ehhez kapcsolódóan: „Oroszországnak nincs vétójoga” – Jens Stoltenberg Ukrajna NATO-tagságáról

A német kormány az ukrajnai invázió megindítása után, tavaly nyáron felajánlotta, hogy egy esetleges támadás esetére készenlétbe helyez egy dandárt Litvánia védelmére. Eddig azonban nézeteltérések voltak az illetően, hogy a katonákat ideiglenes vagy állandó jelleggel fogják az országba telepíteni.

Vilnius már kezdettől állandó jelenlétet szeretne, Berlin viszont hosszú időn keresztül vonakodott ilyen döntést hozni.

Pistorius rámutatott, hogy a kormány döntésének hátterében nem pusztán Oroszország agressziója áll, hanem a történelmi múlt is, ugyanis a hidegháború végéig Németország is a NATO keleti szárnyán volt.

„Mi voltunk azok, akik mindig számíthattunk arra, hogy NATO-partnereink vészhelyzet esetén kiállnak mellettünk, és készek velünk együtt harcolni a szabadságunkért és biztonságunkért” – mondta.

„A Német Szövetségi Köztársaság kifejezetten elismeri felelősségét és kötelességét NATO-tagként és a legnagyobb európai gazdaságként, és készen áll kiállni a keleti szárny védelméért” – tette hozzá.

A német hadsereg már eddig is jelen volt az Oroszországgal és Belarusszal szomszédos Litvániában, hat éve több száz német katona teljesít szolgálatot az országban. Németország vezeti ott a mintegy 1600 katonából álló NATO-harccsoportot, amelynek legnagyobb kontingensét adja 780 fővel. Azt egyelőre nem tudni, mi lesz ennek az egységnek a sorsa a dandár jövőbeli érkezésével.

Készült az AP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG