Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

NATO-csapatok a környéken


Francia katona NATO-hadgyakorlaton az észtországi Rakvere mellett 2022. február 5-én
Francia katona NATO-hadgyakorlaton az észtországi Rakvere mellett 2022. február 5-én

A NATO keleti széle az orosz támadás lehetőségére készül fel épp, jellemzően Nyugatról érkező erősítéssel. A legkevésbé Magyarország. Benkő Tibor honvédelmi miniszter szerint az orosz átcsoportosítások nem arra utalnak, hogy támadásra készülődnének Ukrajna ellen.

Az Egyesült Államok újabb háromezer katona átcsoportosítását tervezi Lengyelországba és Romániába az Ukrajna határánál történt orosz csapatösszevonások miatt. Ezek a katonák a már korábban érkezett 8500 fős kontingensen felül értendők. A NATO védelmi miniszterei február 16–17-én tárgyalnak a lehetséges további erősítésekről.

A keleti tagországokban jellemzően jelenleg is állomásoznak NATO-csapatok, vagy bejelentették, hogy érkezni fognak.

Lengyelország

Nagyjából 4500 amerikai katona jelenleg is van az országban részben a NATO, részben kétoldalú megállapodások révén. Döntően az ország nyugati felében állomásoznak. Február 2-án jelentették be, hogy újabb 1700 amerikai katona fog érkezni, döntően a 82. légi szállítású hadosztály katonái, azaz gyorsan mozgósítható ejtőernyősök.

Rajtuk kívül a NATO EFP nemzetközi alakulatai ezer főt számlálnak az országban, ők amerikai, horvát, román és brit katonák.

Észtország

A NATO EFP-alakulata kilencszáz fős az országban, brit vezetés alatt működnek, de francia, dán és izlandi katonák is teljesítenek itt szolgálatot. Ők egy páncélozott, egy tüzérségi és egy légelhárító zászlóaljba vannak szervezve. Szintén a NATO égisze alatt küldött Belgium négy F–16-os repülőt, illetve a napokban érkezik még az USA-tól hat.

Lettország

A NATO EFP-programja keretében 1500 fős kontingens van az országban 2017 óta. Az itteni katonák kanadaiak, albánok, csehek, izlandiak, olaszok , lengyelek, spanyolok, szlovákok, szlovénok és montenegróiak.

Litvánia

Szintén a NATO EFP-n keresztül van az országban 1200 külföldi katona 2017 óta. Ők hollandok, norvégok, csehek, belgák, és luxembourgiak. Tizenkét Leopard tankkal is el vannak látva egyéb páncélozott járművek, tank- és légelhárító eszközök mellett.

Egy ötszáz fős amerikai gyalogsági zászlóalj is jelen van az országban Abrams tankokkal és Bradley páncélozott járművekkel. A NATO égisze alatt érkezett még négy lengyel F–16-os vadászgép, és további négyet küld a közeljövőben Dánia.

Románia

A NATO négyezer főt állomásoztat itt jó néhány ország felajánlott katonáiból. Rajtuk kívül az USA kilencszáz katonát tart az országban, részben NATO-csapatként, részben kétoldalú megállapodások alapján.

Román és amerikai katonák várakoznak Jens Stoltenberg NATO-főtitkár érkezésére a romániai Mihail Kogălniceanu támaszponton 2022. február 11-én
Román és amerikai katonák várakoznak Jens Stoltenberg NATO-főtitkár érkezésére a romániai Mihail Kogălniceanu támaszponton 2022. február 11-én

Emellett olasz és francia csapatok segítik a légtér és tengerparti szakaszok védelmét, Németország pedig hamarosan Eurofighter repülőket küld Romániába.

A németországi Vilseckből mindezek mellett ezer amerikai katonát csoportosítanak át a napokban még az országba.

Ezerfős erősítés keretében amerikai katonák és NATO-fegyverzet érkezett a romániai Mihail Kogălniceanu támaszpontra, a katonák a NATO-főtitkár látogatásra vonulnak fel 2022. február 11-én
Ezerfős erősítés keretében amerikai katonák és NATO-fegyverzet érkezett a romániai Mihail Kogălniceanu támaszpontra, a katonák a NATO-főtitkár látogatásra vonulnak fel 2022. február 11-én

Bulgária

Az ország ezerfős csapásmérő kötelék kialakítását tervezi, amely a NATO-val szorosan együttműködésben dolgozna. Jelenleg kétszáz amerikai katona van az országban, de ezt bármikor növelhetik még 2300 fővel. Spanyolország emellett tavasszal küld még legfeljebb tíz Eurofighter vadászgépet és kétszáz katonát a Fekete-tenger partvidékének biztosítására, Hollandia pedig két F–35-ös vadászbombázót küld még várhatóan.

Magyarország

Ismeretlen számú katonai kiképző van az országban. További erősítés azonban nem várható, Benkő Tibor honvédelmi miniszter szerint nincs erre szükség. Benkő miniszter január végén arról is beszélt, hogy szerinte az orosz átcsoportosítások sem arra utalnak, hogy az ország le akarná rohanni Ukrajnát.

Szlovákia

Szlovákiában még nincs döntés arról, hogy kérnek-e NATO-alakulatokat az országba. Az USA-val azonban az aláírás küszöbén állnak egy közös védelmi megállapodás ügyében, ennek keretében az Egyesült Államok két szlovák repteret használhat majd katonai célokra.

XS
SM
MD
LG